Drevi bi lahko padla Bratislava

Novogoriške odbojkarice bodo drevi ob 18. uri v domači mestni dvorani branile prednost 3:0 s prve tekme evropskega pokala challenge. Tekmec je ekipa Strabag iz Bratislave, ki bi se - če bo vse po pričakovanjih - morala posloviti od tekmovanja.

Proti Slovakinjam bodo prišle prav dragocene izkušnje reprezentantk  Klare Perić (5) in  Tine Grudina (16). Foto: Leo Caharija
Proti Slovakinjam bodo prišle prav dragocene izkušnje reprezentantk Klare Perić (5) in Tine Grudina (16). Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA Po desetletju odsotnosti z evropske scene se odbojkarice Gen-I Volleyja iz Nove Gorice nanjo vračajo dostojno. Prvo kvalifikacijsko tekmo za vstop v šestnajstino finala evropskega pokala challenge v slovaški prestolnici so Primorke dobile v treh nizih. Uspeh je toliko večji, ker Slovakinje v domačem prvenstvu podirajo vse pred seboj, v srednjeevropski ligi pa so druge.

Letos rekordno okrepljena novogoriška ekipa odhaja na parket samozavestna, trener Vasja Samec Lipicer pa opozarja, da se bo tekme treba lotiti skrajno resno: “Rezultat prve tekme je lahko s psihološke plati nevaren. Ne smemo pozabiti, da smo imeli v prvem nizu veliko dela in da smo šele na pol poti. Razmišljanje o tem, kako ugodnega tekmeca utegnemo dobiti v šestnajstini finala, je prepovedano. Sedaj se odlično poznamo. Slovakinje bodo gotovo dobro pripravljene na naš blok, s katerim smo jih v prvi tekmi razorožili. Vztrajati moramo z dobrim sprejemom in blokom, kar smo že pokazali, temu pa je treba dodati napad, kjer so še rezerve. Moramo izkoristiti našo dvorano, ki je Slovakinje še ne poznajo, upam pa tudi, da nam bo občinstvo pomagalo v večjem številu kot doslej. Tekmec je spoštovanja vreden, k sreči imamo na voljo vse odbojkarice.”

Strabag Bratislava je zelo visoka ekipa, a (skoraj) brez odbojkaric mednarodnega formata. V ekipi sta sicer dve tujki, evropsko prepoznavno kariero pa je dosegla le Bolgarka Eva Janeva, ki je med drugim igrala za moskovski Dinamo in francoski Cannes. Novogoričanke morajo za napredovanje osvojiti vsaj točko, kar pomeni, da morajo dobiti dva niza.

Pokal Challenge predstavlja tretji kakovostni razred evropskih tekmovanj. Novogoriška odbojka je mednarodni vrhunec dosegla v sezoni 2007/2008 z uvrstitvijo v osmino finala evropskega pokala CEV (drugi razred), od mednarodnega parketa pa se je poslovila sezono kasneje - v šestnajstini finala pokala challenge. Prav ta faza tekmovanja običajno predstavlja zid za slovensko žensko odbojko.

Lani so ga preplezala dekleta kamniškega Calcita, ki so letos zato neposredno uvrščena v šestnajstino finala. Možnosti za ta preskok imajo letos tudi dekleta Formisa iz Hoč, ki so dobila prvo kvalifikacijsko tekmo z madžarskim Vasasom.

Če bi Gen-I Volley danes izločil Slovakinje, bi se v šestnajstini finala pomeril z drugo ekipo finskega prvenstva, Kangasalo, ki doslej večjih mednarodnih uspehov še ni dosegla. Osmina finala je za to generacijo novogoriške odbojke dosegljiva. Gre vendarle za ekipo s štirimi nekdanjimi igralkami italijanske lige (Tina Lipicer Samec, Klara Perić, Lana Ščuka, Patrizia Zampedri) in s še tremi reprezentantkami (Pia Blažič, Tina Grudina, Zala Zbičajnik).

Naprej pa bo šlo težko, saj bodo na sceno že stopili veliki klubi, kot so italijanska Monza, francoski Le Cannet s Kanalko Evo Mori, ruski Saratov, grški Aris, belgijski Gent, nemški Aachen ...


Najbolj brano