Vsak tretji bo izvoljen

V divaškem občinskem svetu sedi enajst svetnikov, volitve zanje pa potekajo po večinskem volilnem sistemu, kar pomeni, da volilci ne glasujejo za politične stranke in liste, ampak za osebe - kandidate. Stara imena so spet na seznamu, ob njih pa še nekaj novih in nekaj po premoru.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

DIVAČA > V divaški občini se je leta 2014, ko so prvič volili občinski svet po večinskem volilnem sistemu in zmanjšali število svetnikov na enajst, za ta mesta potegovalo 46 kandidatov. Letos se jih manj, le 31.

Med njimi so imena, ki ustvarjajo lokalno politiko že več mandatov, denimo, Mirjam Frankovič Franetič, Nives Skuk, Damijana Gustinčič, in Dobrivoje Subić.

31

kandidatov se poteguje za 11 mest v divaškem občinskem svetu

Novost v prvi volilni enoti sta Stojan Cerkvenik (nekdanji lastnik lokala Orient Ekspres v Divači) in Franko Kancijanić s podporo Desusa, pa tudi arhitekt Stojan Lipolt, ki je v prejšnjem mandatu zaradi slabega odnosa občine do ohranjanja kulturne dediščine kot svetnik odstopil. Lipolt uživa podporo stranke Dobra država. V lokalno politiko se vrača Ivan Kovačič iz Dolnjih Ležeč, ki je na prejšnjih volitvah kandidiral za župana in za las izgubil z Alenko Štrucl Dovgan. Močan kandidat v drugi volilni enoti je tudi Bruno Bombač iz Ležeč.

V prvi volilni enoti se je oblikovala nova skupina, združena pod kandidatom Robertom De Lucio, nekateri ocenjujejo, da so Subićevi simpatizerji. Na Senožeškem pa se, kar ni nič nenavadnega, še krešejo interesi okoli vetrnic. V občinski politiki bi jih radi zastopali Barbara Humar, Bruno Kocjan, Edvin Škamperle in Diego Loredan. Zadnji trije so novi kandidati, Kocjan je zagovornik vetrnic, ostali pa nasprotniki, ki delujejo v civilni iniciativi za zaščito Senožeških brd. Iz prvih vrst pa sta se umaknila Drago Škamperle in Jovo Ferfila. Vnovič kandidira tudi sedanji svetnik Jernej Franc Premrl iz Senožeč.

V Vremski dolini so v zadnjem mandatu precej vajeti v svoje roke prevzeli člani rodbine Prelc, med njimi brata Martin, ki trenutno že sedi v občinskem svetu, in Marčelino Prelc. Manj zagnani so tokrat člani Zavoda Dobra pot z Barke, v politiko se podaja le pravnik Mario Benkoč.

Glede na to, da je v občinskem svetu mest malo, malo pa tudi kandidatov, bo izvoljena kar tretjina kandidatov.


Najbolj brano