Na vidiku za pivški občinski svet je precej novih obrazov

V pivškem občinskem svetu je v novem mandatu pričakovati spremenjeno razmerje sil in tudi kar precej novih imen. Na novo namreč med drugim kandidira Krpanova lista županskega kandidata Damijana Kaplja. Kdorkoli bo postal nov župan, lahko zato pričakuje nekoliko glasnejšo opozicijo.

Občina Pivka Foto: Lori Ferko
Občina Pivka Foto: Lori Ferko

PIVKA > Za vstop v 17-članski pivški občinski svet se poteguje 126 kandidatov desetih list in strank. Večina dosedanjih svetnikov kandidira ponovno in vsaj tistim, ki nastopajo kot nosilci list, se obeta ponovna izvolitev. Na novo kandidirajo tri liste, kar nekaj novih imen z možnostjo izvolitve pa je tudi na seznamih list in strank, ki so bile že doslej zastopane v občinskem svetu.

V do zdaj najmočnejši stranki v občinskem svetu, SLS aktualnega župana Roberta Smrdelja, temu na listi sledijo Majda Godina, vodja postojnske izpostave Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, sodelavec Parka vojaške zgodovine Silvo Čelhar, ki doslej nista bila v občinskem svetu, že dosedanja svetnica Suzana Voddopivec in poveljnik občinskega štaba civilne zaščite in gasilec Jože Morel. Med kandidati SLS je tudi David Penko, direktor javnega podjetja Kovod.

126

kandidatov se poteguje za 13 mest v pivškem občinskem svetu

Na novi Krpanovi listi se za vstop v pivško politiko potegujejo v glavnem kandidati, ki doslej niso bili politično aktivni, so pa nekateri poznani v lokalnem okolju. Na listi, katere nosilec je kandidat za župana Damijan Kapelj, so med drugim dolgoletna predsednica vaške skupnosti Gornja Košana Zdenka Kapelj, predsednik Turističnega društva Pivka Peter Ženko, dimnikar Uroš Lipanje in samostojna podjetnica Vida Marinčič Kristan.

Oče županskega kandidata Damijana Kaplja Stanko Kapelj ponovno kandidira na listi Desus. V občinski svet je bil izvoljen že na prejšnjih volitvah, a je sredi mandata odstopil, saj zaradi omejitev oziroma prepovedi poslovanja, ki veljajo po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, podjetje Kopko njegovega drugega sina Petra Kaplja sicer ne bi smelo poslovati z občino. V kolikor bi bil ponovno izvoljen tako on kot županski kandidat Kapelj, bi omejitve veljale ponovno.

Podobnih primerov kandidatur dveh ožjih sorodnikov, ki ne kandidirajo nujno na isti listi, je na seznamu kandidatov še kar nekaj.

Nosilec liste Desus, ki je bila zdaj druga najmočnejša lista v občinskem svetu, je tokrat Evgen Primožič, ki je na prejšnjih volitvah kandidiral za župana, takrat kot kandidat Demokratične stranke dela, ki ne kandidira več.

Z v glavnem novimi kandidati se na letošnje volitve podaja tudi SDS, ki ima tudi svojo župansko kandidatko in nosilko liste Jano Gržinič. Med kandidati pa ni več dolgoletnega svetnika SDS Luke Kaluže.

Kot nosilcu liste SMC bo preboj v občinski svet verjetno ponovno uspel dosedanjemu podžupanu in dolgoletnemu svetniku Borisu Rebcu.

Dosedanja svetnica N.Si Majda Žužek po novem kandidira kot nosilka liste Glas za otroke in družine, ki nastopa prvič.

Na novo kandidirajo tudi Zeleni Slovenije z le enim kandidatom, Rokom Špilarjem, ki je poleg še dveh kandidatk z 18 leti med najmlajšimi kandidati.


Najbolj brano