Benedejčič od Iličića do Bijola

Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek začela spoznavati zahteve in pričakovanja začasnega selektorja Igorja Benedejčiča pred zadnjima tekmama lige narodov.

Miha Zajc (levo) bo najbrž prvi udarni ofenzivni zvezni igralec 
slovenske reprezentance. Foto: STA
Miha Zajc (levo) bo najbrž prvi udarni ofenzivni zvezni igralec slovenske reprezentance. Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Za ljubitelje statistike je nedvomno zanimiv podatek, ki veže igralsko in selektorsko obdobje Škofjota Igorja Benedejčiča. Ko je Benedejčič 3. junija 1992 dosegel prvi uradni zadetek slovenske reprezentance v Estoniji, je bilo v moštvu selektorja Bojana Prašnikarja sedem Primorcev - Davor Perkat, Samir Zulić, Alfred Jermaniš, Peter Tosić, Amir Ružnič in Igor Benedejčič, na klopi je bil Dejan Đuranović.

V tokratnem naboru izbrane vrste, ko je Bendejčič za dve tekmi prevzel mesto članskega selektorja, je prav tako sedem primorskih nogometašev. Poklicanih je bilo šest, naknadno pa se je na Brdu oglasil še Andraž Struna, ki se je pridružil mlajšemu bratu Aljažu ter Mihi Mevlji, Mihi Zajcu, Mihi Blažiču, Leu Štulcu in Domnu Črnigoju.

Kdo bo kapetan?

Ker Bojana Jokića skoraj zanesljivo ne bo na igrišču, bo reprezentanca dobila novega kapetana. “Nekako smo vedno gledali tako, da je kapetan tisti z največ nastopi,” pravi Jokić. V tem primeru bi bil prvi favorit Roman Bezjak (26 nastopov), z njim pa so Andraž Struna (25), Benjamin Verbič (19), Robert Berić (18), Miha Mevlja (15) ...

Tako kot njegov predhodnik Tomaž Kavčič tudi Benedejčič kot selektor reprezentance U-17 podrobneje pozna to generacijo, pa tudi njene starejše člane. Zadnji med novinci, ki je šel skozi njegove roke v mlajših reprezentančnih selekcijah, je Jaka Bijol, med starejšimi pa je pri Interblocku vodil Roberta Berića, Josipa Iličića in Nejca Skubica. “On me je v poklicni karieri potisnil naprej, pod njegovim vodstvom sem pri 20 letih odigral nekaj tekem za Interblock. Kolikor ga poznam, je 100-odstotno osredotočen na tisto, kar dela,” o selektorju pravi član turškega Konyaspora Skubic, ki je prvi dan priprav še ugibal, kakšen koncept igre bo selektor uporabil na tekmah z Norveško in Bolgarijo.

“Pri Benedejčiču sem redno igral pri Interblocku. Seveda so bili tudi manjši konflikti, kar pri meni ni nič neobičajnega, ampak sva bila vedno v dobrih odnosih,” pravi Iličić. Njegovo kreativnost v igri bo moral v petek nase prevzeti nekdo drug. Bržčas bo to Miha Zajc, ki je prav tako konec tedna blestel in tudi dosegel gol za Empoli v serie A. Zdaj ga čaka tudi popravljanje vtisa v izbrani vrsti. “Pripeljali smo se v položaj, ki si ga ni nihče želel. Norvežani so dobra ekipa, fizično zelo dobra. Moramo biti bolj agresivni, bolj nevarni v napadu, potem bo tudi laže v obrambi,” pravi Zajc.

S slovesom Kevina Kampla, ki v reprezentanci sicer na večini odigranih tekem ni pokazal pričakovanega, in ob petkovi odsotnosti Iličića, bo največja težava v ustvarjalnem delu zvezne vrste, kjer tovrstnih igralcev manjka. Sam po sebi se v tej vlogi ponuja Zajc, blizu je tudi Benjamin Verbič, ki pa je sila razpoložen v klubskem dresu, v reprezentančnem pa doslej ni prepričal. V napadu bi moral biti glavni adut Andraž Šporar, ki v slovaškem prvenstvu redno trese mreže, na krstni gol v reprezentanci pa še čaka. Težave so tudi v obrambni vrsti, kjer v klubih ne igrajo Luka Kranjc, Miha Mevlja in vratar Vid Belec. Po zadnjih novicah z Brda so možnosti, da bi kapetan Bojan Jokić še igral v tem ciklu, skoraj nične.


Najbolj brano