“Kaj naj delam še v tej vladi?”

Minister Marko Bandelli je podpisal odstopno izjavo, z očitki premierja Marjana Šarca, da je kot minister delal slabo, pa se ne strinja. Šarec je Bandellijeve napake na dolgo opisal kar na facebooku, medtem, ko je izvršni odbor SAB razpravljal o zahtevi za odstop ministra. “Če so to komunikacijski kanali, ki jih bo od zdaj naprej uporabljala koalicija, potem je naš čas zelo skopo odmerjen,” se je odzvala predsednica stranke SAB Alenka Bratušek.

Marko Bandelli Foto: Sta
Marko Bandelli Foto: Sta

LJUBLJANA > “Kaj naj delam še v tej vladi?” je svoj odstop že ob prihodu na sejo izvršnega odbora SAB posredno napovedal minister Marko Bandelli. “Če mi nihče ne verjame,” je nadaljeval, “mojim dobrim namenom, mojim izredno dobrim namenom, ki sem jih imel za ministrstvo.” Razburjeni Bandelli je krivdo za dogajanje, za katero se je, kot je dejal, petnajstkrat opravičil, pripisal medijem, ki da so očrnili njega, njegovo družino in otroke. Dejal je, da si tega ni zaslužil in je “zelo na tleh”, njegovi otroci pa doma jočejo.

Rok za poročilo si je samovoljno podaljšal

Medtem ko je vodstvo stranke SAB razpravljalo o tem, kako naj se stranka odzove na premierjev poziv Bandelliju, je Marjan Šarec kar na spletnem omrežju facebook objavil daljšo obrazložitev, zakaj je ministra pozval k odstopu. Prvi razlog je povezan z Bandellijevim ministrskim delom v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Zaradi zaostanka pri črpanju EU sredstev v preteklem letu je Šarec ministru določil rok, do katerega mora pripraviti informacijo o črpanju in ukrepe za naprej. Bandelli naj bi si ta rok samovoljno podaljšal, Šarca pa o tem obvestil po elektronski pošti šele po izteku roka.

Komisija za preprečevanje korupcije je pohvalila odločnost Marjana Šarca, da se odreče Marku Bandelliju. Premierjevo odločitev KPK razume “kot znamenje podpore ideji integritete in integritetnemu ravnanju funkcionarjev na najvišjih položajih v državi.”

V drugi sklop razlogov pa sodijo Bandellijeva ravnanja, komunikacija in pogojevanja. Pogojevanje pridobitve javnih sredstev z umikom županske kandidature je po Šarčevih besedah “nedopustno, najmanj moralno sporno in za ministra povsem neprimerno. Zanj ni opravičila.”

Šarec je v medijih zasledil še, da je minister Bandelli državljane, ki so ga prosili za pomoč pri ureditvi razmer na obremenjeni cesti, pozval, naj v zameno ustanovijo listo kandidatov za lokalne volitve in nato s to listo podprejo stranko SAB. “Ministrov način komunikacije, njegove izjave v javnosti, predvsem pa njegova ravnanja predstavljajo odstopanje od standardov, norm in vrednot, ki so pričakovana na takšni funkciji,” je v svojem pisanju izpostavil Šarec.

Pol časa o zahtevah stranke SAB

Bandelli je po sestanku vodstva SAB v družbi predsednice stranke Alenke Bratušek in drugih strankarskih kolegov svojo plat dogajanja osvetlil bolj umirjeno kot ob prihodu. V ponedeljek je njegov sestanek s Šarcem trajal deset minut, je povedal. Govoril naj bi predvsem Šarec, že vnaprej odločen, kaj bo storil.

To, kar je Šarec o Bandellijevem delu na ministrstvu zapisal na spletnem omrežju, ne drži, sporoča Bandelli. Trdi, da je v dveh mesecih zamenjal ključne ljudi, odgovorne za slabo črpanje evropskih sredstev v prejšnjem mandatu. Poročila ni pravočasno oddal, ker so bile v njem nepravilnosti. Šlo naj bi za “hude zadeve”. Zaradi tega je Bandelli naročil izdelavo novega poročila.

Sicer pa naj bi Šarec na sestanku pol časa porabil za pogovor o nekonstruktivnem sodelovanju SAB v vladi. Tako Bandelli kot Bratuškova premierju sporočata, da SAB ne bo odstopila od zavez, ki so jih v koalicijski pogodbi dali upokojencem. Bratuškova bo že v četrtek na sestanku koalicije od Šarca zahtevala odgovor, kdaj bodo stvari urejene.

Bratuškova za Šarčev poziv izvedele iz medijev

Bratuškova je danes Šarcu predočila tudi dogovor iz sporazuma o sodelovanju v koaliciji. Ta določa, da v primeru nezadovoljstva z delom ministra premier najprej opozori ministra, če se zgodba ponavlja, pa obvesti ministrovo stranko in predlaga skupno rešitev problema.

Šarec je Bratuškovo poklical v nedeljo in predlagala mu je, naj se pogovori z Bandellijem, pogleda na zgodbo z vseh plati, nato pa bi se pogovorili, kako naprej. “Na žalost sem bila kot predsednica stranke iz medijev obveščena, kaj gospod Šarec od našega ministra zahteva,” je povedala in dodala, da je to nesprejemljivo. Enako nesprejemljivo je po njenem to, da se s Šarčevimi razlogi za odstavitev Bandellija zdaj seznanjajo prek facebooka.


Najbolj brano