Želijo iz začaranega kroga

Pred slovensko nogometno izbrano vrsto je še zadnje dejanje v premierni sezoni lige narodov. Včeraj so na Brdo pri Kranju počasi kapljali reprezentanti, ki jih je poklical začasni selektor Igor Benedejčič. Med njimi sta bila tudi brata Struna.

Josip Iličić bo  selektorju Igorju Benedejčiču na voljo na zadnji 
tekmi lige narodov z Bolgarijo. Foto: STA
Josip Iličić bo selektorju Igorju Benedejčiču na voljo na zadnji tekmi lige narodov z Bolgarijo. Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Ker je Rene Krhin, na katerega je med navijači v zadnjem obdobju letelo precej kritik, zaradi poškodbe kolena odpovedal nastop, je Igor Benedejčič naknadno vpoklical 29-letnega Andraža Struno Starejši od bratov Struna, ki trenutno igra na Cipru pri Anorthosisu, je tako kot še nekateri nogometaši prispel šele v poznih popoldanskih urah. Največ zanimanja je požel prihod Josipa Iličića, ki se je pripeljal kar s taksijem, zato je sočasni prihod Domna Črnigoja, enega od kar sedmih Primorcev v izbrani vrsti, minil skoraj brez medijske pozornosti.

Zaradi poškodbe Bojana Jokića na zadnji reprezentančni akciji je malo možnosti, da bi v petek in ponedeljek stopil na igrišče, zato bodo igralci morali izbirati novega kapetana, kar je bil domnevni kamen spotike in razlog odsotnosti prvega slovenskega nogometnega zvezdnika Jana Oblaka. “Vloga kapetana ni le to, da imaš trak na roki, ampak bistveno več. Treba je izplavati iz tega začaranega kroga in ne jokati. Smo v času menjave generacij in rezultati trpijo. Ko sem se vključeval v reprezentanco, je bilo drugače, saj je bila menjava generacij omejena,” je dejal desni bočni branilec Nejc Skubic, eden bolj zgovornih reprezentantov, ki je v izbrani vrsti debitiral leta 2016 v Kopru.

Za ključni kamen spotike pri zaključku reprezentančne kariere Kevina Kampla njegovi donedavni reprezentančni soigralci ne vedo oziroma ne poznajo vzrokov, vendar pa menijo, da bi igralca njegove kakovosti potrebovali. Kamplove odločitve v glavnem niso želeli komentirati. “On ve, zakaj se je tako odločil. Kdor želi igrati za reprezentanco, bo prišel, če ne bo že prišel kdo drug,” je dejal Josip Iličić, ki bi po logiki stvari moral postati naravni vodja ekipe. Član Atalante je bil dobre volje, saj zadnje čase igra kot prerojen. Zaradi izključitve na tekmi s Ciprom v petek proti Norveški ne bo igral, zato pa bo selektorju na voljo v ponedeljek v Sofiji proti Bolgariji. Mršav izkupiček v ligi narodov zgolj točke z zadnje domače tekme s Ciprom ne pušča dvoma. Da bi se izognili izpadu v zadnjo kakovostno skupino bo slovenska vrsta morala zmagati obe preostali tekmi z Norveško in Bolgarijo in upati na ciprski spodrsljaj.

“Zavedamo se, da bo težko. Večkrat ponavljam, da moramo pokazati borbenost in profesionalnost. Tekme smo izgubljali po naših napakah in moramo jih odpraviti,” pravi Iličić in dodaja: “Nobena zamenjava selektorja ne bi smela biti šok terapija za igralce na tem nivoju. Če mi ne bomo spremenili svojega odnosa, nam ne more pomagati niti najboljši selektor na svetu.”

Kreativni zvezni igralec je komentiral tudi spremembo na selektorskem mestu. Novi selektor Igor Benedejčič ga je vodil pri Interblocku, kjer mu je tudi dal več priložnosti za igro. “Igralci smo odgovorni za rezultate. Na žalost pa je selektor ta, ki mora oditi, saj je težko zamenjati toliko igralcev. Ti, ki prihajajo, pa se morajo zavedati, zakaj so tu, kakšni so cilji. V ekipo verjamem, če ne bi, ne bi prihajal sem," je še povedal Iličić, ki je sicer v zelo dobri formi, kar pripisuje spremembi miselnosti in očetovstvu.


Najbolj brano