Vsi komenski svetniki vnovič kandidirajo

V komenski občini bodo volilci na prihodnjih volitvah izbirali med kandidati z enajstih list. Večina nosilcev list je starih svetnikov, ki se potegujejo za nov mandat. Toda visoko mesto na listi lahko hitro zamajejo preferenčni glasovi. Na zadnjih volitvah so si vstop s preferenčnimi glasovi zagotovili štirje svetniki.

Prav vsi sedanji komenski občinski svetniki se potegujejo za nov 
mandat.  Foto: Petra Mezinec
Prav vsi sedanji komenski občinski svetniki se potegujejo za nov mandat.  Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Na enajstih listah kandidira 101 kandidat, od tega je 46 žensk. Na volitvah pred štirimi leti je nastopila ena lista manj, precej manj je bilo tudi kandidatov, le 72.

Sedem svetnikov je prvih na listah

Nosilci sedmih list so sedanji svetniki: Damjan Grmek je nosilec liste Zveze za Primorsko (ZZP), podžupan Valter Ščuka ostaja zvest Slovenski ljudski stranki (SLS), Boris Budal je prvi na listi Slovenske demokratske stranke (SDS), Stojan Kosmina je kot nosilec liste stranke Levica (na zadnjih volitvah še IDS). Bogdan Kosovelj, kije bil na zadnjih volitvah izvoljen na Bandellijevi Listi za rast in razvoj, je zdaj prvi na listi Stranke Alenke Bratušek (SAB). Marjan Mržek in David Zega se na volitve podajata vsak s svojo novo listo. Mržkova se imenuje Lista za prihodnost naših otrok (prej je kandidiral na Listi za naše domačije), Zegova pa Svež kraški veter.

Za svetniški stolček se bodo pomerili tudi vsi ostali občinski svetniki: Rajko Lisjak znova na listi Stranke modernega centra (SMC), Jožef Strnad ostaja kandidat SDS (v preteklosti je sicer že kandidiral na listi SLS), Dunja Peric na Listi za prihodnost naših otrok, Blanka Malgaj (prej Bandellijeva Lista za rast in razvoj) pa na listi županskega kandidata Gorana Živca Čas je za Kras, Marijan Gulič je Socialne demokrate (SD) zamenjal za SAB, Ivan Žežlina pa ostaja kandidat Nove Slovenije (NSi).

Le ena stranka na vrh postavila žensko

Po vsej verjetnosti pa bodo o imenih in priimkih članov občinskega sveta odločali tudi preferenčni glasovi. Na prejšnjih volitvah so bili s preferenčnimi glasovi v Komnu izvoljeni štirje svetniki: David Zega, Bogdan Kosovelj, Jožef Strnad in Ivan Žežlina.

Ali bodo preferenčni glasovi tokrat v prid kandidatkam, bo znano v nedeljo. V prejšnjem mandatu je bila zastopanost žensk v komenskem občinskem svetu z dvema svetnicama med najnižjimi na Primorskem. Edina nosilka liste na letošnjih volitvah je Karmen Cotič Peras iz vrst NSi. NSi je tudi edina lista, kjer je več kandidatk kot kandidatov.


Najbolj brano