Šarec je Bandelliju pokazal vrata

Premier Marjan Šarec v svoji ministrski ekipi nima več prostora za ministra Marka Bandellija. Če Bandelli ne bo odstopil sam, bo Šarec državnemu zboru predlagal, naj ministra razreši. V Bandellijevi stranki SAB se bodo danes pogovorili, kaj narediti, že včeraj pa so poudarili, da se je Bandelli za svoje dopisovanje z enim od kandidatov za komenskega župana opravičil.

Marko Bandelli Foto: STA
Marko Bandelli Foto: STA

LJUBLJANA > Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli je včeraj, po sestanku, ki ga je imel s premierjem Marjanom Šarcem, brez komentarja odvihral mimo novinarjev. Tudi v Stranki Alenke Bratušek (SAB) so se odzvali le pisno in napovedali, da se bo vodstvo stranke o nadaljnjih korakih odločalo danes.

Šarec je Bandellija pozval, naj odstopi danes do 12. ure. če ne bo, bo premier državnemu zboru predlagal, naj ministra razreši. Bandellija je na to, da naj pazi na obnašanje, opozoril že dvakrat; najprej ga je dan po oblikovanju vlade opomnil na komunikacijo na družbenih omrežjih, nato pa mu je poslal še pisno opozorilo zaradi uporabe modrih luči na službenem vozilu.

Spet bo poslanec

Če bo odstopil sam ali če ga bo DZ razrešil, bo Marko Bandelli ostal funkcionar v državni politiki. Vrnil se bo v poslansko klop, kamor je bil junija letos izvoljen na listi SAB. Bandelliju se bo moral umakniti nadomestni poslanec Andrej Šušmelj.

Bandelli prosil milosti

Sestanek z Bandellijem je po Šarčevih besedah potekal mirno. Minister naj mu ne bi nasprotoval. Bandelli je sicer Šarcu že v nedeljo poslal enajst strani gradiva, v katerem se ponovno opravičuje in razčiščuje okoliščine svojega dopisovanja s kandidatom za komenskega župana Erikom Modicem.

“Upam, da vas bom v tem dopisu prepričal, da sem se v tem dopisovanju zares spozabil, da mi je za zapisano resnično žal in da si zaslužim, da se dokažem z delom na ministrstvu,” je sporočil šefu. “Zavedam se, da sem okrnil ugled ministrstva, ki ga vodim, slabo luč pa s svojim zapisom vrgel tudi na celotno vlado.” Njegov namen je bil prav nasproten, podariti je želel zavezanost dela v dobro vseh, ne pa za parcialne interese.

Bandelli se je v nemilost spravil sredi prejšnjega tedna, ko je v javnost prišlo njegovo že nekaj tednov staro dopisovanja z Modicem. V elektronski pošti je Bandelli Modicu navrgel, naj se zaveda, kaj pomeni nepodpora dveh ministrskih resorjev, ki jih vodi SAB. Tudi zapisi, ki jih je Bandelli s spletnih omrežij medtem že izbrisal, so razkrivali podobne metode dela in obetali podporo ministrstva županskemu kandidatu, ki je Bandelliju po volji.

Bo afera zamajala koalicijo?

Bandelli Šarca s svojimi pojasnili očitno ni prepričal, pa tudi nekaterih drugih koalicijskih partnerjev ne. Karl Erjavec je dejal, da bi, če bi bil sam predsednik vlade, verjetno ravnal enako. Po Erjavčevem vedenju naj problem ne bi bilo le sporno Bandellijevo obnašanje, ampak tudi njegovo siceršnje delo. Kot je seznanjen Erjavec, naj Bandelli še ne bi oddal poročila o črpanju evropskih sredstev.

V SMC bodo, če Bandelli ne bo odstopil sam in bodo poslanci odločali o njegovi usodi, pritisnili gumb za njegovo razrešitev, je napovedala poslanka Janja Sluga. V SD se na dogajanje niso odzvali, komentarja pa so se vzdržali tudi v Levici, ki koalicijo podpira od zunaj.

Kako bo dogajanje vplivalo na odnose v koaliciji, je odprto vprašanje. Šarec si nanj še ne zna odgovoriti: “Prepričan sem, da sem ravnal pravilno. Kaj se bo dogajalo naprej, bomo pa videli.”

Odgovor ali bo SAB branila svojega ministra, bo znan danes. V pisnem odzivu, ki so ga iz stranke poslali včeraj, so izpostavili, da se je Bandelli opravičil in Šarcu poslal pojasnilo. “V pojasnilu je ponovno poudaril svojo zavezanost demokratičnim vrednotam,” so zapisali. Poslanka SAB Maša Kociper je na vprašanje, ali lahko ta afera zamaje koalicijo, odgovorila: “Vsaka afera lahko zamaje koalicijo.”


Najbolj brano