Vipavska dolina v martinovem vzdušju

Martinova sobota je bila tudi v Vipavski dolini v znamenju številnih martinovanj in pokušin mladega vina ter drugih dobrot tukajšnjih vinarjev in ostalih ponudnikov, v številnih krajih so martinovo dogajanje popestrili s kulturnim programom.

Furenga svetega Martina je pot zaključila v Vipavi Foto: Alenka Tratnik
Furenga svetega Martina je pot zaključila v Vipavi Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKA DOLINA > Kulturno izobraževalno društvo Teodozij iz Vrhpolja je skupaj z OŠ Draga Bajca Vipava in Zavodom za turizem TRG Vipava že v petek v Vipavi za najmlajše in njihove starše pripravilo martinov pohod z lučkami v spremstvu Teodozijeve vojske.

Včeraj dopoldne se je na pot po vaseh v vipavski občini odpravila druščina Konjeniškega društva sv. Štefan Vipavska dolina, furenga sv. Martina je popoldne pot zaokrožila na Glavnem trgu v Vipavi, kjer je vipavski župnik Alojz Furlan blagoslovil mlado vino, martinovanje so popestrili z dnevom odprtih vrat v Vinarskem muzeju Vipava in s predstavitvijo vin v Vinoteki Vipava.

Društvo Mala Moskva iz Podrage je v stari šoli pripravilo že tradicionalno pokušino vin domačih vinarjev, pestro je bilo tudi v Ložah, kjer je za martinovanje z blagoslovom mladega vina ter pokušino mladih vin in predstavitev vinarjev poskrbela Krajevna skupnost Lože.

Osrednje martinovanje v občini Ajdovščina je bilo na Brjah, kjer je Društvo vinogradnikov in vinarjev Brje na Vipavskem popoldne pripravilo pokušino mladih vin v hramih osmih vinarjev, večer pa so zaključili z velikim koncertom glasbenih skupin Odprava Zelenega Zmaja, Pero Lovšin in Španski borci in Big Foot Mama.

Pestro in zabavno je bilo tudi v Bukovici, kjer so martinovo furengo zaokrožili z večernim martinovanjem z blagoslovom mladega vina in pokušino vin ter z družabnim programom. Martinovanjsko vzdušje je tudi v Ozeljanu.

Martinovo sicer v Vipavski dolini že 20 let naznanja tudi začetek prireditve Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem. Letos se bo do 23. decembra predstavilo 27 krajev in več kot 70 vinarjev in ponudnikov iz cele Vipavske doline, popotnike pa bosta po vipavski vinski cesti, kot že vsa leta doslej, vabila prižgana petrolejka in šop bršljanovih vejic.


Najbolj brano