Odmevne omembe slovenskih kleti

Danes, na Martinovo, bo med 14.30 in 20. uro v dvoranah hotela Savoia Excelsior Palace na osrednjem tržaškem obrežju potekala jubilejna, 20. degustacija Assagio Divino, na kateri se bo s svojimi vini, v prvi vrsti iz avtohtonih sort, predstavilo prek 30 vinarjev iz Furlanije Julijske krajine in iz primorskih vinorodnih okolišev.

Na osrednji predstavitvi vodnika Slow Wine v Montecatini Terme v 
Toskani so bili tudi (z leve): Marjan Simčič, Primož Lavrenčič 
(Burja), Borut Blažič, Martin Gruzovin (Guerila) in Lan Kristančič 
(Movia).   Foto: Ivan Prinčič
Na osrednji predstavitvi vodnika Slow Wine v Montecatini Terme v Toskani so bili tudi (z leve): Marjan Simčič, Primož Lavrenčič (Burja), Borut Blažič, Martin Gruzovin (Guerila) in Lan Kristančič (Movia).  Foto: Ivan Prinčič

Tržaško degustacijo prireja lokalna izpostava združenja Slow Food. Vinarji, ki se bodo predstavili, so zajeti v mogočen, prek 1000 strani obsegajoč vodnik Slow Wine, v katerem že nekaj let v poglavju o Furlaniji Julijski krajini gostujejo slovenski pridelovalci. Vsako leto jih je več, uvrstitev v vodnik pa temelji na načelih gibanja Slow Food o predanosti in trajnostni naravnanosti posameznih kmetij.

V vodnik za leto 2019 je uvrščenih 1957 kleti, degustatorji pa so poskusili kar 24.000 vin. Izpostavljene kleti ali vina označijo posebej z nekaj simboli. Tako si lahko polžka, ki je krovni simbol gibanja, pripne klet, ki trdno sledi načelom gibanja, ki ne uporablja sintetičnih pesticidov in v kateri sta cena in kakovost vin v skladju. V furlanskem poglavju je takšnih kleti 21, med njimi so iz Slovenije Burja in Guerila iz Vipavske doline, Klinec in Movia iz Brd ter Marko Fon s Krasa. Ob njih so si polžka prislužile še kleti Gravner, Edi Keber, La Castellada, Damijan Podveršič, Škerk, Škerlj in Zidarich iz krajev tik za državno mejo. Oznako s steklenico v vodniku namenijo kletem, iz katerih so vsa degustirana vina izvrstne kakovosti. Med 14 kletmi v poglavju o vinih s severovzhoda Italije sta tudi briški kleti Blažič in Marjan Simčič. Na lestvici kleti, ki se izkazujejo s prijazno ceno vin, letos ni nobene slovenske.

Ob kleteh je poseben izbor v vodniku Slow Wine namenjen tudi posameznim vinom. Oznako Vino Slow, za celostno skladnost z načeli gibanja, so med drugimi prejela vina Gredič 2017 (Movia), Rebula Opoka 2015 (Marjan Simčič) in Vitovska 2016 (Marko Fon). Za izpostavljeno organoleptično kakovost vin je namenjeno priznanje Veliko vino. To oznako imata dve slovenski vini, briški Jakot Plešivo 2014 (Blažič) in vipavsko Belo fino 2015 (Ferjančič).

Vodnik, ki stane 24 evrov, prinaša zapise o kleteh in njihovih vinih vključno z vsemi potrebnimi podatki, da se obiskovalec dobro znajde v posamezni vinski regiji. Na njegovi tržaški predstavitvi v hotelu Savoia Excelsior Palace bodo v nedeljo ponudili vina tudi predstavniki kleti Blažič, Ferjančič, Jnk, Steras, Svetlik in Zaro 1348.


Najbolj brano