Župan Robert Smrdelj se je za vilo krepko zadolžil

Pivški župan Robert Smrdelj se je zaradi svojega zasebnega projekta vile - dvojčka na Krku, ki je ne gradi zase, temveč za trg, znašel v nemilosti političnih nasprotnikov. Zdaj je razkril nekatere okoliščine in številke, s katerimi pojasnjuje, kako namerava več kot polmilijonski projekt financirati in kako je uspel zanj dobiti visoko bančno posojilo.

Na terenu je slika trenutno taka:  gradijo temelje in podporne 
zidove. Foto: osebni arhiv Roberta Smrdelja
Na terenu je slika trenutno taka: gradijo temelje in podporne zidove. Foto: osebni arhiv Roberta Smrdelja

PIVKA > Pivška predvolilna kampanja se je že pred dobrim mesecem začela z namigovanji, da župan Robert Smrdelj, ki se poteguje za že šesti mandat, z nakradenim občinskim denarjem na Krku gradi vilo. Gradbiščna tabla, na kateri je tudi digitalna simulacija bodočega objekta, je zaokrožila po socialnih omrežjih in elektronski pošti.

Smrdelj je zato družinski zasebni posel, kot smo poročali, prvič javno predstavil že na seji občinskega sveta, pa tudi na predstavitvi kandidature in vse, ki imajo kakršnekoli pomisleke glede financiranja projekta, povabil, naj si ogledajo papirje in številke. Zdaj nam je slednje tudi podrobno razkril.

Zastavil dve nepremičnini

Župan je gradbeno dovoljenje za počitniško hišo Miara Exclusive s pogledom na morje v Malinski na Krku, ki jo namerava prodati in s tem glede na ugodne razmere na nepremičninskem trgu narediti dober posel, pridobil maja letos. Trenutno so zanjo postavljeni temelji. Gradnja hiše z dvema ločenima enotama in bazenoma je po županovih besedah ocenjena na 560.000 evrov, vključno z 970 kvadratnimi metri zemljišča, 200 metrov oddaljenega od morja, ki je stalo 187.000 evrov.

Za projekt je leta 2016 pri Delavski hranilnici najel 270.000 evrov posojila, za katerega je, kot je razvidno tudi iz zemljiške knjige, zastavil dve nepremičnini v Pivki, katerih lastnik je posredno prek dveh podjetij skupaj z ženo Mojco Smrdelj Orel: poslovno-stanovanjsko stavbo na Kolodvorski ulici 6 (nasproti občine), v kateri je osem stanovanj in več poslovnih prostorov, ki jih županova družina v večini oddaja v najem, in 170 kvadratnih metov velik poslovni prostor v trgovskem centru Spar. Prva je bila po cenilnem elaboratu za namen posojila ocenjena na 446.000 evrov (Geodetska uprava RS jo ocenjuje na 390.000 evrov), druga pa na 206.000 evrov (po Gursu je vredna 108.000 evrov). Kar je bistveno več od cene, po katerih ju je župan z družino kupil pred leti. Stavbo na Kolodvorski, ki je formalno v lasti družbe Nemeza, je - sicer v bistveno slabšem stanju od današnjega - kupil za dobrih 110.000 evrov, približno tretjino je plačal ob nakupu leta 2002, razliko pa v obrokih v desetih letih. V poslovni prostor v Sparu, katerega lastnik je podjetje Center Soča, pa je leta 2013 združil dva prostora; prvega je kupil za 25.000 evrov, drugega pa na javni dražbi v stečajnem postopku za 26.160 evrov.

Prodal tudi apartma

Za zagotavljanje likvidnosti pri projektu sta z ženo prodala tudi družinski apartma na Krku za 166.000 evrov, ki sta ga pred leti kupila deloma s posojilom, deloma s prodajo soproginih nepremičnin. Kot pravi Smrdelj, pa bo projekt lahko zaključil le pod pogojem, da bo vsaj eno od enot prodal že vnaprej. Nepremičninska agencija Boss Nekretine iz Reke hišo že oglašuje na svoji spletni strani. Cena je po dogovoru.

Pivški župan glede svojega premoženja še pravi, da z družino živi v hiši v Slovenski vasi pri Pivki, ki je v lasti staršev. Iz njegove odločbe o dohodnini za leto 2017 pa je razvidno, da je lani prejel 64.178 evrov bruto in od tega plačal 12.946 evrov dohodnine in 10.842 prispevkov, kar pomeni, da je zaslužil dobrih 3300 evrov neto na mesec. Prihodki so iz županske plače, predsedovanja Združenju občin Slovenije in članstva v Odboru regij Evropske unije. Z ženo je lastnik podjetij Center Soča in Nemeza, ki po javno dostopnih podatkih zadnjih nekaj let poslujeta z izgubo.


Najbolj brano