V Vilharjevi družbi je zelo uživala

V obsežni monografiji Pripoved o življenju in delu Miroslava Vilharja, ki je pred kratkim izšla v sklopu obeleževanja Vilharjevega leta, glasbena pedagoginja Brigita Tornič Milharčič portretiranca ob 200. obletnici njegovega rojstva postavlja na zasluženo zgodovinsko mesto. Knjiga odstira tudi širši zgodovinski kontekst in osvetljuje čas oblikovanja slovenske zavesti.

Avtorica Brigita Tornič Milharčič je s svojo monografijo počastila 
pomembnega rojaka Vilharja. Foto: Valter Leban
Avtorica Brigita Tornič Milharčič je s svojo monografijo počastila pomembnega rojaka Vilharja. Foto: Valter Leban

POSTOJNA > Monografija Brigite Tornič Milharčič je prvo tako obsežno delo, posvečeno življenju in delu pesnika, skladatelja, dramatika, publicista in politika Miroslava Vilharja (1818-1871), in nadgradnja dosedanjih raziskav.

“Avtorica je poglobljeno, strokovno in studiozno, z veliko raziskovalno vnemo, predano in skrbno zbirala gradivo ter ga natančno in pregledno, stran za stranjo, stkala v dragoceno, kronološko in zgodovinsko podkrepljeno zgodbo oziroma večplastno pripoved. Skoznjo lahko zdaj toliko pobliže in širše vidimo Vilharjevo pomembno vlogo tudi v celotnem okviru in v duhu tistega časa,” je zapisala avtorica spremne besede, umetnostna zgodovinarka Polona Škodič, prepričana, da se bodo knjige razveselili tako običajni kakor tudi zahtevnejši bralci.

Več kot samo biografska zgodba

Brigita Tornič Milharčič monografijo, ki obsega več kot 250 strani, začenja s pregledom kulturnih, političnih in gospodarskih razmer na Slovenskem in v postojnskem okraju v 19. stoletju. V naslednjih poglavjih se osredotoči na Vilharjevo literarno in glasbeno ustvarjanje ter njegovo politično delovanje, besedo pa prepusti tudi sodobnikom in njihovim različnim ocenam Vilharjevega umetniškega in političnega delovanja.

Spregovori tudi o odkritju Vilharjevega spomenika v Postojni leta 1906 ter o njegovi prisotnosti po tem letu in v današnjem času. V vsakem poglavju so odlomki iz njegovih pesmi in tudi sicer je knjiga bogato slikovno in dokumentarno opremljena, tudi z gradivom, ki je v monografiji prvič objavljeno.

Avtorica za Vilharja pravi, da je bil v svojem času priljubljena in cenjena osebnost tako na Notranjskem kot tudi drugje. Veliko njegovih pesmi je ponarodelih, saj je znal prisluhniti okusu preprostih ljudi. Njegova glasbena in dramska dela so se redno pojavljala na čitalniških in drugih prireditvah. “Njegovo ime so do danes v našem spominu ohranili predvsem ponarodeli napevi in besedila pesmi, v katere je Vilhar vtkal močno empatijo do svojega naroda.”

Zadnje veliko dejanje v Vilharjevem političnem delovanju je bila organizacija prvega tabora na Kranjskem in Notranjskem, tabora na Kalcu leta 1869.

“Težka in odgovorna naloga”

Z Vilharjevim delovanjem in ustvarjanjem se je Brigita Tornič Milharčič prvič pobliže srečala že v času študija in pisanja diplomskega dela o kulturnem življenju na Postojnskem v letih 1848-1918.

Izziv, da o njem pripravi monografijo, pa je prevzela na povabilo Mirana Žitka z Občine Postojna, kjer so skupaj s pivško občino pripravili obeležitev 200. obletice Vilharjevega rojstva. Prav s temi kraji je bil namreč najbolj povezan, od rojstne Planine do gradu Kalc pri Zagorju, kje je živel, in Knežaka, kjer je bil župan in kjer je tudi pokopan.

Kot je poudarila dr. Breda Oblak z ljubljanske Akademije za glasbo, je bila Brigiti Tornič Milharčič naloga premišljeno dodeljena kot izjemni pedagoški osebnosti, strokovnjakinji, predani kulturi, dobitnici več uglednih priznanj na področju glasbenega šolstva, pa tudi Vilharjevega priznanja za izjemne stvaritve na področju kulture, ki jo podeljuje Občina Postojna.

Sprejela jo je rade volje. “Je pa res, da se nisem zavedala, da bo tako zahtevna in težka, predvsem pa zelo odgovorna. Zaradi podatkov, ki so si v virih nasprotovali, sem bila primorana obiskati veliko ustanov, prebiti v njih veliko ur in na novo preučiti zadeve,” pravi avtorica. S svojim delom tako opozarja in popravlja kar nekaj napak v starejših zapisih.

Za potrpežljivost in podporo pri pisanju pa se je zahvalila predvsem svoji družini in možu Matjažu, saj je bil Miroslav Vilhar dobro leto in pol v njihovi družini na prvem mestu in se je v njihovih pogovorih sukal skoraj vsak dan.


Najbolj brano