Varuhi kulturne dediščine o namestitvi koprskih lučk: presegli so soglasje

Trditev koprske občinske uprave, da ima za namestitev novoletnega okrasja na mestne stavbe vsa dovoljenja, kot kaže, ne drži. Varuhi kulturne dediščine namreč ugotavljajo, da se občina pri tem ni držala izdanega kulturnovarstvenega soglasja.

Piranski konservatorji so ugotovili, da je  namestitev novoletnih 
lučk v Kopru presegla izdano kulturnovarstveno soglasje. Foto: Nataša Hlaj
Piranski konservatorji so ugotovili, da je namestitev novoletnih lučk v Kopru presegla izdano kulturnovarstveno soglasje. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Konec oktobra so v civilnem gibanju Skupaj opozorili, da vrtanje v pročelja starodavnih koprskih stavb in nameščanje vijakov za potrebe postavitve novoletnih okraskov pomeni uničevanje kulturne dediščine mesta.

V občinski upravi so te očitke odločno zanikali in zatrdili, da imajo za vse posege ustrezna dovoljenja ter da so pri nameščanju lučk v veliki meri uporabili zdajšnja sidra oziroma kavlje na pročeljih mestnih hiš in palač, za katera so po njihovih navedbah tako lastniki kot zavod za varstvo kulturne dediščine že pred leti podali soglasje. “Prav tako smo predhodno pridobili tudi soglasje vseh lastnikov objektov, na katerih smo pritrdili nova sidra oziroma kavlje, a je bilo teh izredno malo,” so dodali.

Konservatorji piranske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine so si kot obljubljeno ogledali stanje na terenu in ugotovili naslednje: “Posegi na fasadah niso bili predlagani v vlogi za pridobitev kulturnovarstvenih pogojev, zato njihova namestitev presega izdano kulturnovarstveno soglasje.” Kot dodajajo, so to soglasje predali v vednost inšpekciji za kulturo in medije.

V občinski upravi so v odzivu na ugotovitve konservatorjev ponovno navedli že znano pojasnilo o uporabi obstoječih sider in o pridobljenih dovoljenjih. Dodajajo pa: “Edini objekt, za katerega nismo imeli dovoljenja in zanj, zaradi posebne tehnike pritrditve, ki ne predvideva vrtanja oziroma kakršnega koli drugega vpenjanja v sam objekt, Zavoda nismo niti zaprosili, je Bastion. Elementi so namreč pritrjeni na jeklenih vrveh, ki so vezane na zgornjo ograjo in zato poseganja v sam objekt ni bilo, medtem ko je pritrditev ob stene objekta izvedena z malimi žebljički v fugah.”

V izogib morebitnim težavam bodo na Zavod za varstvo kulturne dediščine posredovali projektno dokumentacijo, iz katere izhaja tudi način pritrditve te okrasitve na objekt, so še navedli v odgovoru.


Najbolj brano