Donator je kupil zemljišče za pravoslavno cerkev

“Danes je za pravoslavne vernike velik praznik. Zahvaljujemo se donatorju, ki je kupil zemljišče in je že velikokrat pokazal razumevanje za naše potrebe. V Kopru bomo dobili prvo pravoslavno cerkev v Sloveniji po drugi svetovni vojni oziroma po več kot 80 letih,” je bil včeraj po občinski dražbi nepremičnin zadovoljen koprski paroh Dejan Mandić.

Takšna je računalniška vizualizacija bodoče pravoslavne cerkve v 
Kopru.  Foto: Arhiv Pravoslavne cerkve Koper
Takšna je računalniška vizualizacija bodoče pravoslavne cerkve v Kopru.  Foto: Arhiv Pravoslavne cerkve Koper

KOPER > 1500 kvadratnih metrov veliko zemljišče med nakupovalnim središčem Planet Koper in avtobusno postajo, kjer bodo torej v prihodnje zgradili koprsko pravoslavno cerkev, je za izklicno ceno 152.000 evrov kupila družba KPL iz Ljubljane, ki je v lasti podjetnika Mladena Milanovića.

“V zameno pričakuje božji blagoslov”

Koprski paroh Dejan Mandić zavrača namigovanja, ki so se ob tem pojavila v javnosti, češ da naj bi se za pročeljem njegove donacije skrivali še kakšni drugi nameni. “Gospod Milanović v zameno pričakuje božji blagoslov zanj in za njegovo družino, saj je goreč vernik,” je prepričan Mandić. Po njegovih besedah je donatorstvo v pravoslavnih verskih krogih že od 8. stoletja dalje nekaj povsem običajnega.

Kdo je Mladen Milanović?

Po poročanju Delovega poslovnega tednika Svet kapitala je Mladen Milanović (znanci ga kličejo Kaja) po nakupu ljubljanskega mestnega gradbinca, družbe KPL, in Tovarne asfalta Črnuče (Tač) postal pomemben igralec med gradbinci v prestolnici. Prihaja iz Mrkonjić Grada, približno 50 kilometrov od Banjaluke. Vsako poletje deset dni preživi v samostanu Hilandar na grški sveti gori Atos, že kot otrok pa je bila njegova želja zgraditi svojo cerkev. To je tudi storil in srbski patriarh Irinej je poleti v Mrkonjić Gradu posvetil pravoslavno cerkev svetega Save. Nekateri balkanski spletni portali (med drugimi Istinito in Index.ba) so ob tej priložnosti opozorili, da Milanović sodi v krog kontroverznih podjetnikov, ki so blizu vsaki oblasti v Republiki Srbski, znan pa naj bi bil tudi po nekaterih nepoštenih poslovnih praksah.

Na zelenici za nakupovalnim centrom Planet Koper je sicer po občinskem podrobnem prostorskem načrtu predvidena umestitev verskega kulturnega centra s sakralnim objektom in parkom, zato niti ne čudi, da se nihče drug ni potegoval za nakup parcele. Vlogo za nakup nepremičnine, ki so jo nato uvrstili na seznam za dražbo, je občini marca lani podal pravoslavni Mitropolit Epahije Zagrebačko-Ljubljanske skupaj s pobudo za sprejem občinskega podrobnega prostorskega načrta.

V Kopru multikulturno in medversko spoštovanje

“Lokacija je odlična, saj so v bližini tako avtobusna kot železniška postaja, pa še taksi prevozniki, zato menim, da bo našim vernikom tudi iz drugih krajev zelo dostopna. Že skoraj 40 let domujemo v katoliški cerkvi sv. Marte na Giordanovem trgu, za kar smo jim zelo hvaležni, a menimo, da je vendarle napočil čas za naš sakralni objekt. Županu smo predstavili to težavo in imel je posluh, saj je že večkrat pokazal, da je v Kopru dosežena visoka raven multikulturnega in medverskega spoštovanja,” ocenjuje paroh Mandić.

Druga pravoslavna cerkev v Sloveniji

Pravoslavno cerkev v Ljubljani so zgradili leta 1930. Cerkvi v Mariboru in Celju, ki so ju zgradili v letih 1922 in 1930, pa je Hitler ukazal porušiti.

Kdaj bi torej lahko začeli graditi cerkev, še ne more napovedati, ker je treba v pravoslavni liturgiji slediti točno določenim postopkom (med drugim je nujno posvetiti zemljo, temeljni kamen in križ).

Zemljišče si je v družbi koprskega župana Borisa Popoviča letos spomladi že ogledal tudi poglavar srbske pravoslavne cerkve patriarh Irinej, Popovič pa mu je pred kratkim v Beogradu vrnil obisk. Kombinacija obiska in za pravoslavno cerkev ugodnega nepremičninskega posla je v nekaterih kritikih (o navezi je v minulih dneh pisal tudi beograjski časnik Danas) sprožila val ugibanj, ali si ni nemara prav na takšen način Popovič pred volitvami pridobil naklonjenost dobrih 4000 vernikov na tem območju.


Najbolj brano