Oblastništvo, aroganca, škodljivost

Marko Bandelli je marsikaj. Je, denimo, razmeroma uspešen podjetnik. Vsakdo, ki v Sloveniji uspe, zasluži spoštovanje. Je tudi nekdanji komenski župan. Kot marsikdo, ki uspe, je zaznal klic skupnosti, da bi zanjo naredil nekaj več, in se je podal v lokalno politiko. Načeloma hvalevredno dejanje. To obdobje javnost ocenjuje mešano, ne gre mu denimo odrekati zaslug za ureditev Štanjela, na drugi strani marsikdo njegovo županovanje ocenjuje negativno. Za vaške skupnosti, denimo, je bil ves čas županovanja bolj ali manj nedosegljiv, je bilo slišati pripombe. Kot župan velja za še enega tistih, ki so v politiko vnesli prvine šerifovstva in jo oropali še tistih zadnjih ostankov stila in uglajenosti, ki ju je nekoč morda imela.

In potem je postal poslanec, zelo kmalu pa tudi minister. Od tu je šlo z njegovim političnim delom v glavnem navzdol. Ob odsotnosti siceršnjih dosežkov se je predvsem kot minister izkazal za samopašnega, arogantnega in oblastniškega moža. Za moža, ki misli, da položaj člana vlade dovoljuje dejanja, ki so skregana z osnovnimi načeli odgovorne in moralne politike. Najprej se je pred tedni na prireditev mimo stoječe kolone na avtocesti pustil peljati s prižganimi opozorilnimi lučkami, kar je utemeljil s tem, da “po zakonu lahko počne, kar hoče”. V redu, malo ga je zaneslo, si je mislil marsikdo. Zdaj pa se je s pozicije ministra vpletel še v lokalne volitve, enemu od kandidatov poslal neprijazno pismo in za dobro mero pritaknil še ne preveč zavito grožnjo. Je lahko še kaj bolj narobe?

Marko Bandelli je bil uspešen podjetnik, srednje uspešen župan in je minister, ki je v sramoto vladi, stranki in politiki.

Marko Bandelli je bil uspešen podjetnik, srednje uspešen župan in je minister, ki je v sramoto vladi, stranki in politiki. Marko Bandelli je v politiki škodljiv. Težava je v tem, da ne v Sloveniji ne v svetu ni edini, ki si privošči še pred leti za politika nepredstavljiva dejanja. Če pa si jih je politik privoščil, je bil zelo kmalu bivši politik. Danes je vse drugače. Standardi sprejemljivega so tako zelo padli, da lahko samo čakamo, kdaj si bo - Bandelli ali kdo drugi - privoščil kaj podobnega. In ostal, seveda.

Da se razumemo: to ni predvolilni komentar. Je komentar o nesprejemljivem v politiki in je komentar o tem, kaj vse je s slovensko politiko narobe. Marko Bandelli nikakor ni največji problem slovenske politike. Je pa močan, zgovoren in problematičen simptom.


Preberite še


Najbolj brano