Voziti trezno pomeni voziti 0,0

Pred martinovanjem več državnih služb in organizacij izvaja vzporedni nacionalni preventivni akciji, ki voznike v cestnem prometu opozarjata na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola. Prvo organizira ministrstvo za zdravje z AMZS, organizacijo DrogArt, inšpekcijskimi službami in Valom 202, drugo pa agencija za varnost prometa s policijo.

V nacionalnih preventivnih akcijah bodo te dni nagradili tiste, ki 
bodo za volan sedli brez alkohola v krvi.  Foto: Ana Cukijati
V nacionalnih preventivnih akcijah bodo te dni nagradili tiste, ki bodo za volan sedli brez alkohola v krvi.  Foto: Ana Cukijati

Da je vožnja pod vplivom alkohola nevarna, saj vpliva na psihofizično stanje voznikov, se najverjetneje zaveda vsak voznik, kljub temu pa je alkohol “kriv” za več kot 1500 prometnih nesreč na leto. Pijani vozniki so letos povzročili že 1100 nesreč, največ so jih povzročili vozniki motornih vozil, stari od 25 do 34 let.

Vzorni vozniki bodo znova nagrajeni

V dneh pred martinovanjem vzporedno potekata nacionalni preventivni akciji. Akcijo Slovenija piha 0,0 ministrstvo za zdravje izvaja v sodelovanju z AMZS, DrogArtom, inšpekcijskimi službami in Valom 202. V sklopu akcije, katere namen je zmanjšati število opitih in omamljenih voznikov na slovenskih cestah, že od torka z brezplačnimi vstopnicami za koncert policijskega orkestra z Vladom Kreslinom, ki bo 22. novembra v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, nagrajujejo tiste, ki spoštujejo pravila in za volan ne sedejo pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi.

1500 prometnih nesreč letno se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Vozniki na posebnih 0,0 kontrolnih točkah po Sloveniji lahko preverijo stopnjo alkohola v organizmu. Po Mariboru in Otočcu bo danes ta točka v Kranju, jutri pa v Ljubljani. Lokacije so objavljene na spletni strani www.nulanula.si, aplikaciji AMZS in facebook strani Slovenija piha 0,0. Obveščanje o lokacijah poteka tudi v sodelovanju z Valom 202. 0,0 kontrolo bodo izvajali člani društva DrogArt.

Alkoholizirani vozniki povzročijo več nesreč

“Z akcijo želimo prispevati k odgovornejšemu ravnanju vseh udeležencev v prometu in z doslednim izvajanjem zakonodaje na tem področju vplivati na zmanjšanje prometnih nesreč in drugih posledic, ki nastanejo zaradi škodljive in tvegane rabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi,” pravi Mojca Gobec, generalna direktorica direktorata za javno zdravje na zdravstvenem ministrstvu. “V preteklem letu se je zmanjšalo število žrtev nesreč zaradi alkohola, vendar moramo naše aktivnosti osveščanja na tem področju nadaljevati,” še dodaja.

Jutri akcija v sedmih lokalih na Goriškem

Tradicionalno preventivno akcijo Alkohol ubija – največkrat nedolžne bodo novogoriški policisti skupaj s sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Brda in Kanal ob Soči izvedli jutri med 16. in 21. uro. Tokrat so jo razširili na šest občin novogoriške policijske uprave, izvedli pa jo bodo v sedmih lokalih (Sax, Fortunat, Štirna, Julko, BS Petrol na Ajševici, San Martin in Fortuna). Tiste obiskovalce, ki bodo napihali 0,0, bodo predstavniki DrogArta in Mladinskega centra Nova Gorica simbolično nagradili.

V ponedeljek se je začela tudi akcija Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju z ministrstvoma za zdravje in izobraževanje, policijo ter nevladnimi organizacijami. Policisti in občinski redarji bodo do nedelje poostreno nadzirali voznike. Po podatkih raziskave, ki jo je letos objavila AVP, alkoholizirani vozniki povzročijo približno dvakrat več prometnih nesreč z lažjimi telesnimi poškodbami kot trezni povzročitelji nesreč in od tri do šestkrat več prometnih nesreč s smrtnim izidom.

Alkohol v organizmu ostane tudi 12 ur

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Glede na obdobja v letu pa so najbolj problematični pomladno-poletni meseci ter obdobje martinovanja in prednovoletni čas.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah.

Mojca Gobec ob tem še pravi: “Alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače. Voziti trezno pomeni voziti 0,0!” Skupaj z inšpekcijskimi službami z ministrstva za zdravje pozivajo tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj bodo pozorni pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač in spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola.


Komentar novinarja

Silva Križman

Kultura pitja ali pijančevanje?

V teh dneh se, kot vsako leto, dogaja eno od večjih sprenevedanj slovenske družbe. Medtem ko policija, agencija za varnost prometa, ministrstvo za zdravje in drugi opozarjajo na nevarne pijane voznike za volanom, organizatorji vabijo na tradicionalna martinovanja. O tem, čemu so namenjena, ni nobenega dvoma. Slovenija je vinorodna dežela, Primorska pri tem izstopa, letošnja letina je še posebej bogata in kakovostna, pravijo poznavalci. Na drugi strani strokovnjaki že leta opozarjajo, da s(...

Preberi več

Najbolj brano