V Piranu največ gneče okrog manjšinskih svetniških sedežev

Za sedeže, ki jih zakon v štirih istrskih občinah zagotavlja italijanski narodnostni skupnosti, se ponekod obeta resen boj, drugod pa je vse že skoraj odločeno. Pripadniki manjšine poleg svojih občinskih svetnikov volijo še člane samoupravnih narodnostnih skupnosti, tako imenovanih CAN.

Pripadniki italijanske narodnostne skupnosti bodo imeli ponekod 
večjo, drugod manjšo izbiro.  Foto: FPA
Pripadniki italijanske narodnostne skupnosti bodo imeli ponekod večjo, drugod manjšo izbiro.  Foto: FPA

ISTRA > Zanimivo in tesno tekmo je pričakovati v Piranu, kjer se za tri mesta v občinskem svetu poteguje devet kandidatov. V igri sta dve listi. Na eni so Nadia Zigante, Manuela Rojec in Andrea Bartole, na drugi pa Giorgio Rosso, Mara Škoti Bončina in Sara Del Giusto. Nasproti si torej stojijo posamezniki, ki so imeli doslej odločujoči vpliv na delovanje narodnostne skupnosti, in tisti, ki so precej kritični do njihovega načina vodenja. Med dvema poloma je skupina neodvisnih kandidatov: Christian Poletti, aktualni podžupan Bruno Fonda in dosedanja občinska svetnica Daniela Sorgo.

V Piranu bo napeto tudi pri izbiri sveta Samoupravne narodnostne skupnosti, kjer je pričakovati spopad med listama, na katerih sta nosilca Nadia Zigante in Onielio Bernetič. Kot samostojna kandidata se za vstop v svet potegujeta še Daniela Sorgo in Christian Poletti.

20

kandidatov se v štirih občinah poteguje za

9

svetniških mest, rezerviranih za italijansko narodnostno skupnost

Na kandidatni listi za tri mesta v koprskem občinskem svetu se dosedanji svetniki, podžupan Alberto Scheriani, Mario Steffé in Damian Fischer uradno predstavljajo kot neodvisni kandidati. Njihovi nasprotniki v boju za svetniške sedeže so združeni na listi, ki jo sestavljajo Bruno Orlando, Ondina Gregorich Diabaté in Marella Zanco Tavernise. Nikakršnih presenečenj ali novosti pa ni pričakovati pri volitvah sveta koprske Samoupravne narodnostne skupnosti, kjer je na seznamu ena sama lista, povezana z dosedanjim vodstvom.

En sam poraženec bo pri izbiri svetnikov v Izoli. Za dve svetniški mesti se namreč potegujejo le trije kandidati. Agnese Babič se bo morala spopasti z dvočlansko listo, na kateri sta Ambra Šlosar Karbič in Enzo Scotto di Minico. Povsem enako velja za svet samoupravne skupnosti. Za devet razpoložljivih svetniških mest se bori deset kandidatov.

Še manj zanimive bodo volitve v Ankaranu, kjer prave tekme pravzaprav sploh ne bo. Za svetniško mesto je kandidatka le ena, Martina Angelini. Za svet skupnosti pa kandidira le ena skupina, ista, ki je organ vodila v iztekajočem se mandatu.

Kot veleva tradicija, bo v istrskih občinah eden od izvoljenih svetnikov dobil podžupansko funkcijo. V tem mandatu so bili podžupani Alberto Schierani v Kopru, Bruno Fonda v Piranu, Felice Žiža (do izvolitve v državni zbor) in zadnje mesece Ambra Šlosar Karbič v Izoli ter Franko Želežnjak v Ankaranu. Vse štiri Samoupravne narodnostne skupnosti bodo po volitvah imenovale svoje predstavnike v Obalno samoupravno skupnost italijanske narodnosti, v kateri imajo Koper, Izola in Piran po tri, Ankaran pa dva člana. Ko bo skupnost z občinskimi predstavniki oblikovana, bodo izbrali predsednika. To vlogo je v iztekajočem se mandatu opravljal Alberto Scheriani.

STEFANO LUSA

Radio Capodistria


Najbolj brano