Pakistanci bežali pred policisti in z avtom končali v jarku

Včeraj ponoči se je na cesti od Kozine proti avtocesti in nato naprej proti notranjosti države dogajala prava drama. Voznik citroena C5 je s polnim avtom prebežnikov bežal pred policisti, v bližini izvoza za Senožeče pa je z avtom zletel s ceste. Osem tujcev, Pakistancev, so reševalci odpeljali v izolsko bolnišnico, na srečo so utrpeli manjše poškodbe.

Po nesreči so pretreseni in prestrašeni begunci obsedeli ob  
prevrnjenem citroenu, s katerim je voznik bežal pred policisti po 
avtocesti. Foto: ZGRS
Po nesreči so pretreseni in prestrašeni begunci obsedeli ob prevrnjenem citroenu, s katerim je voznik bežal pred policisti po avtocesti. Foto: ZGRS

SENOŽEČE > “Ko smo prišli na kraj nesreče, so begunci že sedeli ob prevrnjenem vozilu. Bilo je pretresljivo, tujci so bili prestrašeni in pretreseni,” je vtise s prizorišča nočne nesreče strnil vodja izmene Ladislav Žiberna iz sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo, ki je vodil gasilski del intervencije. Nekaj tujcev je tarnalo, da so poškodovani, je še povedal Žiberna. Ker niso razumeli njihovega jezika, so se sporazumevali s kretnjami rok. Ker je videl, da prebežnike zebe, je poklical v gasilski dom in naročil, naj prinesejo odeje, da bi se med postopkom vsaj malo ogreli.

Nesreča se je zgodila okoli 0.20 v bližini izvoza za Senožeče. Voznik je z avtom francoske registracije zapeljal s cestišča v obcestni jarek, avto, poln prebežnikov, pa se je prevrnil na streho. S koprske policijske uprave so sporočili, da so policisti kmalu po polnoči pri Kozini opazili sumljivo vozilo, v katerem je bilo več ljudi. Avto so ustavljali, vendar voznik njihovih znakov ni upošteval, temveč je pospešil in zbežal proti avtocesti, v križišču pa je zavil proti notranjosti države. Policisti so zapeljali z njim in ga še naprej poskušali ustaviti z modrimi lučmi in zvočnimi opozorili. Kot smo izvedeli, je voznik pred policisti vozil tudi s hitrostjo 180 kilometrov na uro. Po približno 17 kilometrih pa se je beg končal. Voznik je zaradi hitrosti izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal v jarek.

Kmalu so se potrdili sumi policistov, v vozilu citroen C5 je bilo osem ljudi. Voznik je v avtu prevažal sedem Pakistancev, ki so pred tem nezakonito prestopili mejo s Hrvaško. Med postopkom so ugotovili, da je avto vozil Pakistanec, ki živi v Franciji.

Poleg policistov so na kraj nesreče prihiteli reševalci iz Sežane in Postojne ter zdravnica in pet poklicnih gasilcev iz Sežane. Aktivirali so tudi prostovoljne gasilce iz Senožeč. Ker je bilo udeleženih osem ljudi, takšno nezgodo že vodijo kot množično prometno nesrečo. V dogovoru z zdravnico so gasilci poškodovanim tujcem dali na roke trakove s številkami, da bi jih v bolnišnici lažje in hitreje obravnavali. Gasilci so vseh osem tujcev nato pomagali namestiti v reševalni vozili, s katerima so jih reševalci odpeljali v izolsko bolnišnico. Kasneje so vse odpustili, tako da so jih lahko odpeljali na policijsko postajo.

Gasilci so ponoči območje nesreče zavarovali in razsvetljevali, da so lahko policisti opravili svoje delo. Na kraju so bili tudi forenziki, ki so zavarovali sledi v vozilu. Nazadnje so avto francoske registracije dvignili na cestišče in ga naložili na vozilo avtovleke.

Kot smo neuradno izvedeli, so policisti poleg voznika pridržali še enega od sopotnikov. Preiskave včeraj še niso končali.


Najbolj brano