Kaže, da “degradiranja” pri gasilcih ne bo

Spor o novi sistemizaciji delovnih mest ajdovskih poklicnih gasilcev se je zaključil njim v prid. Tako so danes sporočili njihovi predstavniki. Občina je pristala na ohranitev vseh dosedanjih operativnih vodstvenih položajev, ki bi jih nedavne spremembe pravil službe združile.

Ajdovski poklicni gasilci bodo ohranili vodstvene položaje, kot so 
zahtevali.
Ajdovski poklicni gasilci bodo ohranili vodstvene položaje, kot so zahtevali.  

AJDOVŠČINA > Sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc je danes sporočil, da protestnega shoda pripadnikov Gasilsko - reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, predvidenega za prihodnji teden, ne bo. “V sindikatu smo dosegli dogovor z občino glede urejanja statusa gasilca v zavodu,” je pojasnil.

Vodje ostajajo

Kot smo poročali, je v ajdovski poklicni gasilski enoti, eni najmanjših pri nas, prišlo do spora med delavci in direktorjem zaradi uvedbe nove sistemizacije delovnih mest in poskusa razporejanja zaposlenih v skladu z njo. Srž problema sta bila naziva vodja izmene in njegovega namestnika, ki da sta zaradi dodatne usposobljenosti in odgovornosti med delom na terenu več kot “navadna” gasilca. To sicer pomeni, da sta v vsaki izmeni dva od treh gasilcev imela višji položaj. Vseh je namreč v centru le 12.

Po pred meseci uvedenih novih pravilih, ki so še veljavna, bi bil drugi položaj ukinjen, prvi pa drugače opredeljen in slabše plačan. Toda gasilci oziroma njihovi sindikalni predstavniki so se uprli. Občina, ustanoviteljica centra, jim je ponudila alternativne rešitve, a sprva skupnega jezika niso našli. Ta teden pa se je vse obrnilo. “Po že napovedanih sindikalnih aktivnostih v novembru je župan Tadej Beočanin konec oktobra s svojimi sodelavci še enkrat prisluhnil argumentom sindikata,” je sporočil Švarc.

Sindikat je dosegel dogovor z Občino Ajdovščina, po katerem bosta spremenjena statut zavoda ter pravilnika o organizaciji in sistemizaciji delovnih mest. Slednji bo predvidel tudi položaje poveljnika gasilske operativne enote, vodje gasilske izmene II in vodje gasilske skupine. Nato bo mogoče skleniti nove pogodb o zaposlitvi in gasilci bodo tudi razporejeni v višje plačne razrede, kot kolegi drugod.

Novosti čez zimo?

Župan Tadej Beočanin je povedal, da bodo mesta vodji izmen zasedena naknadno, ker zdaj le en gasilec izpolnjuje vse pogoje za položaj. Če je še septembra razlagal, da je v GRC v vsaki izmeni preveč vodij, pa zdaj pravi, da je na terenu vsak od njih odgovoren za večje število gasilcev, namreč tudi za sodelujoče prostovoljne.

“Kar ustanovitelj zahteva od mene, izvedem,” pa je o razpletu dejal direktor zavoda Miha Ergaver. Svetu zavoda bo jutri predložil ustrezne spremembe statuta, in če ga bosta potrdila ta in nato še občinski svet, bodo novosti obveljale. Mogoče bo pripraviti novo sistemizacijo delovnih mest. Ergaver ocenjuje, da najkasneje februarja.


Najbolj brano