Protikandidata Strmčniku očitata počasnost pri razvoju občine

Če so pred štirimi leti Ankarančanke in Ankarančani svoje prve lokalne volitve v samostojni občini simbolično povezali z uspehom osamosvojitve od koprske občine, so letošnje povsem drugačne. Župan Gregor Strmčnik se tokrat sooča s kritikami krajanov na račun njegovega dela.

Ankarančani bodo 18. novembra odločali, kateremu od treh 
županskih kandidatov bodo namenili svoj glas.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ankarančani bodo 18. novembra odločali, kateremu od treh županskih kandidatov bodo namenili svoj glas.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

ANKARAN > Gregorju Strmčniku je uspelo popeljati Ankaran do samostojnosti, za katero so si dolgo prizadevali in si z njo zagotovili škarje in platno pri odločanju o prihodnjem razvoju svojega kraja. A tako rožnato obdobje samostojnosti vendarle ni, saj imajo z ozemljem Ankarana načrte tudi takšni velikani, kot je Luka Koper. S pomočjo pravnikov in diplomacije je Strmčniku uspelo v občinsko last vrniti strateško pomembne parcele, denimo tiste, namenjene pokopališču, a pravnih bojev zoper rešitve državnega lokacijskega načrta za Luko Koper še ni konec.

Ankarančani so med njegovim županovanjem dosegli večjo kakovost kulturnega in družabnega življenja, šolarji so dobili pestre brezplačne nadstandardne programe, zavaroval je Debeli rtič, uredil brezplačna parkirišča ter nenazadnje vpeljal participatorni proračun.

Zoran Pavić

Slovenija za vedno

“Dosedanjemu županu ničesar ne očitam, a sam bi razvoj bolj odločno peljal naprej.”

Vse, kar je v minulih štirih letih storila občinska uprava, so Strmčnikovi sodelavci te dni sestavili v poročilo, ki ima 78 strani. Na prvi pogled se zdi, da se vsi strinjajo z delom župana, a lokalne volitve so na plan prinesle protikandidate, ki vidijo tudi kaj kritičnega.

“Premalo se pogovarjamo”

Ivan Klun je kandidat za župana občine Ankaran, ki ga je kot najbolj primernega izbrala skupina krajanov in zanj zbrala potrebno število podpisov. Čeprav bo šele konec leta dopolnil 29 let, ima jasen pogled na dogajanje okoli sebe. Z bratoma je prepoznaven v svetu nogometa, saj so pred nekaj leti ustanovili nogometno šolo Ankaran. Na naše vprašanje, kaj ga je spodbudilo h kandidaturi, odgovarja: “Naredili smo premalo in lahko bi naredili več. Želimo si večje dinamike razvoja in hitrejše razmišljanje, ne pa spanja.”

Ivan Klun

Združeni za Ankaran

“V Ankaranu se premalo pogovarjamo in zaradi tega različno razumemo potrebe krajanov.”

Župan Strmčnik si je prizadeval po svojih najboljših močeh in prepričanjih ter delal, kar je mislil, da je prav, meni Ivan Klun, a nekaterih stvari mu ni uspelo urediti. Kluna motijo povsem običajne stvari: zapisniki občinskih sej še zmeraj niso dostopni na spletni strani občine. Poročila in rezultati javnih razpisov prav tako ne. “Kdor želi poiskati takšne povsem običajne podatke, se mora v Ankaranu spremeniti v raziskovalca.”

Na očitke, ki se te dni pojavljajo na družbenih omrežjih, češ da se povezuje z ljudmi, ki so bili proti odcepitvi Ankarana od Kopra, Ivan Klun odgovarja, da so neresnični. “V Ankaranu smo bili vsi iz naše iniciative za samostojno občino. S takšnimi neresničnimi navedbami delijo nas, Ankarančane, na vaše in naše. Ampak mi vsi smo Ankaran.”

Gregor Strmčnik

Radi imamo Ankaran

“Če sem zamerljiv, sem do tistih, ki skušajo zaobiti zakone in uveljaviti svoje osebne interese.”

Ko ga vprašamo, zakaj že prej ni spregovoril o svojih kritikah na račun delovanja župana ali občinske uprave, pravi: “Župan je zadnja leta pokazal slabo lastnost - zamerljivost do drugače mislečih. Zato konstruktivnih kritik nisem mogel izraziti. Dejstvo pa je, da se v Ankaranu premalo pogovarjamo in zaradi tega različno razumemo potrebe krajanov in razvoja Ankarana, ki bi lahko postal točka, kjer bi naredili simbiozo med ljudmi, naravo in gospodarskimi dejavniki.”

Za dobre odnose s koprsko občino

Zoran Pavić, kandidat za župana s podporo stranke Slovenija za vedno, je zadnja štiri leta deloval kot občinski svetnik. Ko se ozre nazaj, ugotavlja, da v Ankaranu ne vidi bistvenega razvoja, zato se mu zdijo upravičeni pomisleki ljudi, da bi se lahko naredilo več. “Občina je imela preveč stroškov in premalo prihodkov,” je prepričan Pavić.

8 list kandidira na volitvah za ankaranski občinski svet, 13 članov šteje občinski svet.

V svojem programu stavi na hitrejši razvoj in več neposredne koristi za krajane. “Dosedanjemu županu ničesar ne očitam, a sam bi razvoj bolj odločno peljal naprej,” pravi Pavić, ki je kot občinski svetnik večkrat opozarjal na njemu nerazumljive previsoke stroške.

Zmanjšal bi stroške občinske administracije in sodnih pravdanj, na prvo mesto pa bi postavil gradnjo infrastrukture, kar je zanj temelj razvoja občine.

Nasprotnikom, ki njemu in njegovi skupini te dni očitajo, da želi Ankaran znova priključiti Kopru, pa odgovarja, da je občina Ankaran samostojna in takšna bo tudi ostala. “Če občina Ankaran ne bi obstajala, jaz ne bi mogel kandidirati za župana. Moja naloga je spodbujati dobre odnose dveh sosednjih, neizogibno povezanih občin. Delitev na 'mi in oni' v nobenem primeru ni dopustna,” opozarja Pavić.

Zamera, če kdo ne spoštuje zakona

Danes bosta tako Klun kot Strmčnik predstavila svoj volilni program. O očitkih, ki letijo nanj in na učinkovitost sodelavcev, pa aktualni župan pravi: “Kdor meni, da se Ankaran razvija prepočasi, pozablja, da smo prvo leto samostojnosti še zmeraj imeli skupni račun s koprsko občino in finančno nismo bili samostojni. Drugo leto smo vse moči usmerili v vračanje ankaranskih zemljišč, zato smo se lahko konkretnim projektom posvetili zgolj lani in letos,” razloge za domnevno počasnost pojasnjuje Strmčnik.

O svoji zamerljivosti pa pravi: “Če sem zamerljiv, sem do tistih, ki skušajo zaobiti zakone in uveljaviti svoje osebne interese.”


Najbolj brano