Slovenci pod drobnogledom

Po obračunih lige prvakov se evropski teden nogometa nadaljuje z nezmanjšano intenzivnostjo. Danes bo na sporedu 24 tekem evropske lige.

Kevin Kampl je za Leipzig trenutno nepogrešljiv igralec.
Kevin Kampl je za Leipzig trenutno nepogrešljiv igralec. 

Koga bo posebej spremljal začasni selektor slovenske izbrane vrste Igor Benedejčič, ki bo danes obelodanil reprezentančni seznam za zadnji letošnji tekmi lige narodov z Norveško in Bolgarijo? Morda se bo osredotočil na predstave obeh Dinamov, kijevskega in zagrebškega. Benjamin Verbič, ki je zaradi poškodbe preskočil oktobrska reprezentančna dvoboja, se je medtem vrnil v tekmovalni ritem. V ukrajinskem prvenstvu Dinamu ne gre po načrtih. Po dveh zaporednih porazih zaostaja že osem točk za velikim tekmecem Šahtarjem, ki je dobil tudi medsebojni dvoboj konec tedna.

Klubu iz ukrajinske prestolnice bolje kaže v skupini K evropske lige, kjer je po treh tekmah še neporažen in deli vrh s kazahstansko Astano. Danes bo v Kijevu v 4. krogu gostoval francoski Rennes. V še boljšem položaju pa je zagrebški Dinamo Petra Stojanovića. Zdi se, da je končno napočil trenutek, ko bodo hrvaški prvaki dočakali evropsko pomlad. V skupini D po treh tekmah vodijo s polnim izkupičkom, kar je sprožilo navijaško vročico v Zagrebu. Že na začetku tedna so privrženci Dinama razgrabili vstopnice za drevišnji obračun s Spartakom iz Trnave, ki je na poti do skupinskega dela zaustavil ljubljansko Olimpijo. Zagrebčanom za potrditev napredovanja v izločilne boje danes zadostuje že točka.

Oblakov jubilej

Slovenska vratarja v ligi prvakov si obetata napredovanje v izločilne boje. Samir Handanović je imel precej zaslug za remi 1:1 Interja z Barcelono, ki si je prva priigrala uvrstitev v osmino finala iz skupine B. Jan Oblak je pa na 100. tekmi v vratih Atletica ohranil mrežo nedotaknjeno. Madridčani so prizadejali prvi poraz Borussii Dortmund, s katero si delijo vrh skupine A. Povsem nepredvidljiva je skupina C. Crvena zvezda je doma z 2:0 premagala Liverpool, Napoli (oba imata šest točk) je remiziral 1:1 s Paris Saint-Germainom, ki je zbral pet točk, eno več kot Beograjčani.

Zelo dobro na poti do šestnajstine finala kaže tudi preostalima kluboma slovenskih reprezentantov v evropski ligi. Zenit, ki zanesljivo vodi v ruskem prvenstvu, drži tudi primat v skupini C evropske lige, kjer ga drevi čaka gostovanje v Bordeauxu. Precej manj kot z dosežki kluba iz St. Peterburga je lahko Miha Mevlja zadovoljen s svojo moštveno vlogo, ki je v zadnjih dveh mesecih omejena na rezervno klop. Na položaju centralnega branilca uživa večje zaupanje trenerja Sergeja Semaka Portugalec Neto.

Zato pa je v dresu Leipziga nepogrešljiv Kevin Kampl. Pohvale za klubske predstave na njegov račun kar dežujejo. V nemškem prvenstvu Leizpzig v zadnjih štirih tekmah ni prejel gola, neporažen pa je že celo večnost. Tudi v skupini B evropske lige, kjer ga danes čaka privlačen obračun s Celticom v Glasgowu, gleda v hrbet le Salzburgu.


Najbolj brano