Politični kameleoni in aktivno zdravstvo

Letošnje volitve v mestu vrtnic na parket ne prinašajo nobene nove politične sile. Pred osmimi leti je skomine po novostih vzbujala lista Roberta Goloba, pred štirimi pa Goriška.si. Največji novi igralec na lokalnem parketu je tako stara politična stranka: Stranka Alenke Bratušek (SAB), ki ji je krila dal izvoljeni poslanec.

Sodeč po imenih na kandidatnih listah se v mestnem svetu ne 
obeta prav veliko novih obrazov.  Foto: Mitja Marussig
Sodeč po imenih na kandidatnih listah se v mestnem svetu ne obeta prav veliko novih obrazov.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Ob prejšnjih lokalnih volitvah je bila stranka nekdanje premierke in sedanje ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek še v povojih in na lokalnih volitvah v Novi Gorici sploh ni nastopala. Letos se izkazuje v vsem sijaju. Kar ima najbrž precej opraviti z dejstvom, da je nosilec liste dr. Andrej Šušmelj, prepoznavni Novogoričan in koalicijski poslanec državnega zbora.

Glede na ugledna imena na listi ne bi bilo presenečenje, če bi SAB v novogoriškem mestnem svetu uspela dobiti solidno svetniško skupino. Na seznamu so sicer tudi nekateri večni politični povratniki. Denimo nekdanji župan Črtomir Špacapan in vodja TIC Dejana Baša, oba nekdaj povezana s stranko LDS. Na zadnjem mestu med Bratuškovimi pa je večni Anton Kosmačin, ki je v mestnem svetu v preteklosti sedel kot predstavnik SDS.

Družinska pestrost

Kljub temu, da je njen mož na čelu potencialno nove lokalno politične sile, Andrejka Markočič Šušmelj ostaja zvesta županovi listi. Z visokega, četrtega mesta na seznamu se bo najbrž uspela zavihteti med svetnike. Precej verjetnosti je torej, da bo v klopeh v naslednjem mandatu sedel zakonski par.

Da člani iste družine nastopajo na različnih listah, sicer niti ni tako izjemno. Oliver Batagelj, denimo, kandidira za Goriško. si, njegova mama Venceslava Batagelj pa za Listo Mateja Arčona.

Skupaj na isti listi, Zveze za Primorsko, sta Oton Mozetič in njegov nečak Domen. Prav tako delavski direktor v Hitu Marjan Zahar in njegova žena Alberta, ki na listi SDS nastopata na izvoljivem četrtem oziroma sedmem mestu.

Županova stalnost

Na listi Mateja Arčona kakšnih velikih novosti ni. Na prvih mestih so večinoma svetnice in svetniki iz iztekajočega se mandata. Navzgor se je pomaknila le direktorica novogoriškega zdravstvenega doma Petra Kokoravec, ki ima na šestem mestu, ob tem, da je prvi Matej Arčon, solidne možnosti za izvolitev. LMA je imela v tem mandatu šest svetnikov.

Podobno je na listi Roberta Goloba. Ki pa je dobila nekaj “prebežnikov”. Denimo Jožefa Lebana, ki je bil leta 2014 izvoljen na Listi za Solkan, ali Ljubko Čargo, v iztekajočem se mandatu svetnica Liste Trnovske in Banjške planote. Morda so se zbližali v koaliciji list Soča, v kateri je imel minula štiri leta Golob kar močno besedo.

Tadej Pišot, prav tako del zavezništva Soča, ki je lani s svojo listo nagovarjal mlade, je letos pristal med kandidati Socialnih demokratov. Kjer sicer z izjemo novinca, nosilca liste in županskega kandidata Sebastjana Komela ni posebnih novosti.

Preplet interesov

Ravnateljev, direktorjev javnih zavodov in drugih uslužbencev, za katere obstaja resno tveganje, da bodo, če bodo izvoljeni, kot svetniki odločali o svojem delu, na listah ne manjka. In to ne velja le za Novo Gorico.

Nadvse aktivni so zaposleni v zdravstvenih zavodih. Poleg Kokoravčeve, ki kandidira v Novi Gorici in s tem nadaljuje žlahtno tradicijo svoji predhodnikov Mihe Demšarja in Marjana Pintarja, ki sta bila oba hkrati direktorja ZD in svetnika, v mestu tekmuje tudi glavni regionalni predstavnik Fides Silvan Saksida. Zdravnik nastopa za Goloba.

V sosednji občini Šempeter-Vrtojba pa se na zanimiv način na listah nariše ožje vodstvo novogoriške bolnišnice. Direktor Stanislav Rijavec kandidira za SD, strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler za listo aktualnega župana Milana Turka. Predsednica sveta zavoda Anita Manfreda pa je nosilka liste DeSUS.


Najbolj brano