V več kot 50 let starem kuterju

Dijaška veslaška ekipa portoroške pomorske šole, ki sodi pod okrilje Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran (GEPŠ), je zmagala na predpraznični dijaški veslaški regati v Molfetti, severno od italijanskega Barija.

Portoroška ekipa na treningu pred tekmovanjem
Portoroška ekipa na treningu pred tekmovanjem  

Veslaško regato, poimenovano 1. trofeja sonca, je pripravila domača pomorska šola, ki je del srednješolskega centra Amerigo Vespucci iz Molfette skupaj z občino in italijansko pomorsko zvezo, ki ima približno 250 podružnic po vsej Italiji in med drugim širi ljubezen do morja zlasti med mladimi.

Na regati je sodelovalo deset moških in dve ženski ekipi iz južne Italije, Trsta in Portoroža. Tekmovali so z dvema lesenima kuterjema, od katerih je bil prvi star več kot 50 let, drugi pa 10 let. Proga je bila dolga 600 metrov z enim obratom okoli boje. Ekipe je sestavljalo deset veslačev in krmar, v portoroški so bili: Matic Lapajne, Max Koncilja, Husein Tahirović, Stefan Jakovljević, Luka Janeš, Nino Žavski, Alen Podunavac Bric, Aljaž Terkaj, Luka Hrovatin, Lan Krivina in krmar Patrik Šime Olić, vsi dijaki plovbni tehniki, njihov mentor-kapetan je bil učitelj strokovnih predmetov Rok Sorta.

Z isto ekipo so se dvakrat pomerili

Ker so imeli različna tekmovalna čolna, je vsaka ekipa na podlagi žreba z isto ekipo tekmovala dvakrat. Portorožani so najprej dobili starejši, počasnejši, čoln in premagali ekipo pomorske šole iz Gaete v Laciju, kasneje so to ekipo premagali še enkrat in pri seštevanju časa dosegli najboljši skupni čas.

Sorta se zahvaljuje Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran: “Vodstvo šole je imelo za našo udeležbo na tem veslaškem tekmovanju veliko posluha, pokrilo je vse stroške potovanja in nastanitve.”


Najbolj brano