Varljiva videz in vsebina

Nogometaše Gorice čaka morda najtežje gostovanje sezone. Danes ob 15.10 bodo odigrali preloženo tekmo 14. prvoligaškega kroga v Domžalah.

Vremenska napoved za danes je spremenljiva, a skrb, da bi 
Novogoričani (v belih dresih) morali še tretjič to jesen v Domžale, 
je odveč.  Foto: Leo Caharija
Vremenska napoved za danes je spremenljiva, a skrb, da bi Novogoričani (v belih dresih) morali še tretjič to jesen v Domžale, je odveč.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Gostitelji pogrešajo prvenstveno zmago že več kot mesec dni. Nazadnje so 26. septembra vknjižili tri točke v Krškem, še precej daljši post pa beležijo v športnem parku ob Kamniški Bistrici. Prvenstvene zmage so se razveselili 12. avgusta, ko je padel Aluminij. V 4. krogu je Gorica tudi klonila v gosteh proti Mariboru, ki se edini lahko pohvali z modro-belim skalpom v tej prvenstveni sezoni. Novogoričani ta čas zasedajo tretje mesto s petimi točkami naskoka pred sedmouvrščenimi Domžalami. Našteto bi moralo biti dobra popotnica pred današnjim medsebojnim obračunom, a videz pogosto vara.

Domžalčani so nabrušeni, pretekli teden pa so okrepili tudi pritisk na sodnike. Edino vprašanje je, na koga bodo stresli jezo, oziroma če jim bo negativno energijo uspelo pretvoriti v pozitivno napetost. Poimensko in realno zanesljivo tretja zasedba na slovenskem nogometnem zemljevidu rešuje, kar se rešiti da, potem ko se je na podoben način poslovila od obeh pokalnih tekmovanj. Doma in v Evropi. Preostane ji še prvenstvena fronta in boj za mesto, ki prinaša uvrstitev v evropske pokale v prihodnji sezoni. To pa je minimalen rezultatski cilj ekipe, ki je slačilnico jeseni napolnila s prekaljenimi nogometaši. Prej ali slej se bo rezultatska krivulja dvignila. Na to čakajo vsi, v prvi vrsti po letih še mladi trener Simon Rožman, ki pa zavoljo prvoligaške kilometrine gotovo ni zelenec. Vprašanje je le, koliko časa bo zdržala vsebina brez ustreznih rezultatov.

25 strelov so na prvi medsebojni tekmi letošnje sezone, ki so jo z 1:0 dobili gostitelji, sprožili Novogoričani in Domžalčani.

Tudi v Ljubljani so imeli v nedeljo proti Olimpiji Domžalčani ob vodstvu s 4:2 zmago že v rokah, res pa je, da jih danes čaka drugačna tekma in drugačen tekmec. Novogoriški trenerski štab gotovo ne bo izumljal tople vode, vprašanje je le, ali premorejo njegovi izbranci dovolj čvrstosti, zagrizenosti in taktične discipline, da bi se lahko zoperstavili gostiteljem. Odstotnosti zaradi kartonov edinega pravega režiserja igre v ekipi Jake Kolenca in najboljšega strelca Andrije Filipovića, ki je s svojo agresivnostjo hkrati prvi novogoriški branik, gotovo ne bosta pomagali.

Je pa današnja tekma priložnost za najmlajše, kot sta Semir Smajlagić in Nik Jermol, da pokažeta, iz kakšnega testa sta. Nezanemarljiv je tudi podatek, da Novogoričane v soboto čaka še eno (dolgo) gostovanje. Mura je ta čas ena najbolj vročih ekip na slovenski sceni, kar so na svoji koži okusili tudi izbranci Mirana Srebrniča. Skrbi za trenerja Gorice je v prvoligaški konkurenci, kjer letos nobena ekipa zlepa ne bo popustila, torej več kot dovolj.

“Zavedamo se zahtevnosti tekme, ki nas čaka. Za pozitiven izid bomo morali odigrati brezhibno tekmo, tako v pristopu kot v izvedbi. Vodili sta kompaktnost in ustrezna postavitev. Nismo najhitrejši, zato ob izgubljeni žogi težko rešujemo položaje v igri ena na ena oziroma dva na dva. Večina ekip v prvi SNL stavi na protinapade. Kdor je uspešnejši, zabije več golov in zbere več točk,” je povedal Srebrnič.


Najbolj brano