Prosilcev za pomoč je manj, a stiske ostajajo

Število uporabnikov pomoči Rdečega križa na Goriškem je nižje kot lani, zelo dobro se je prijel program donacij viškov hrane, pravijo v novogoriškem Rdečem križu. Situacija je boljša kot pred leti, a težave ostajajo, pa pojasnjuje sekretarka Neli Skočaj.

Neli Skočaj in Aleš Markočič: prosilcev za pomoč je manj, a stiske 
ostajajo.
Neli Skočaj in Aleš Markočič: prosilcev za pomoč je manj, a stiske ostajajo.  

NOVA GORICA > Novogoriška območna enota Rdečega križa je letos do konca oktobra 752 uporabnikom razdelila za 54.655 evrov prehranskih paketov in higienskih potrebščin, za 4552 evrov šolskih potrebščin, omogočila je letovanje 28 otrokom in osmim starejšim v skupni vrednosti 10.800 evrov, za plačilo položnic za kritje najnujnejših življenjskih stroškov pa je šlo 21.510 evrov.

Manj prosilcev, stiske ostajajo

V primerjavi z lani se je število prosilcev s 791 zmanjšalo na 752, tudi vrednost pomoči je bila lani višja, saj je skupno znašala slabih 208.000, letos v desetih mesecih pa za dobrih 165.000 evrov, je povedala sekretarka Neli Skočaj. “Iz izkušenj menim, da bomo do konca leta razdelili približno toliko pomoči kot lani,” je dodala.

Teden solidarnosti

V tem tednu po Sloveniji poteka Teden solidarnosti Rdečega križa, v katerem s pomočjo doplačilnih znamk in vozovnic zbirajo denar za sklad solidarnosti in tako pomagajo žrtvam naravnih nesreč. Lani so na ta način zbrali 230.267, v sklad pa razporedili 186.764 evrov, od katerih so jih 56.029 namenili za pomoč posameznikom in družinam ob nesrečah manjšega obsega, od 130.735 evrov za pomoč pri večjih nesrečah pa so do zdaj porabili 90.250 evrov.

“Spodbudno je, da je prosilcev manj,” je dejal predsednik Aleš Markočič. “Moj občutek je, da je situacija boljša kot pred leti, spreminja pa se struktura, saj je več samskih prosilcev, starejših in manj družin,” je dodala Skočajeva in potrdila, da po pomoč prihaja več ljudi, ki sicer imajo zaposlitev ali pokojnino, a si več kot res le najosnovnejših potrebščin ne morejo privoščiti: “Ljudje na Goriškem načeloma niso lačni, veliko pa jih ne more plačati položnic, si privoščiti zavarovanja, da ne govorimo o letovanju. Prav zato so pomembni tudi ostali programi, ne le razdeljevanje hrane in oblek.”

Viški hrane ne romajo več na odpad

Skupaj z Markočičem pa poudarja, da se je zelo dobro prijel projekt donacij viškov hrane, v okviru katerega še uporabno hrano, ki bi jo sicer v Sparu in Tušu zavrgli, delavci Rdečega križa zvečer poberejo in jo naslednje jutri razdelijo uporabnikom. “Program je zelo uspešen, letos je bilo doniranih že za 74.000 evrov viškov hrane, do konca leta bo to še naraslo. Uporabniki so zelo zadovoljni, najhitreje lahko pomagamo, hkrati pa je to tudi ekološki oziroma družbeno koristen projekt. V tem programu je stalno približno 150 ljudi, občasno jih je tudi več,” je pojasnila Skočajeva, ki je dodala, da je vse bolj priljubljen tudi program letovanja starostnikov.

Prihodnje leto selitev skladišča?

Novogoriški Rdeči križ že skoraj desetletje išče nove prostore, v katerih bi združil pisarne in skladišče. “Prišli smo že daleč, od mestne občine smo dobili zemljišče, pridobili smo tudi gradbeno dovoljenje za humanitarni center, zdaj se dogovarjamo o kreditu, iščemo možnosti razpisov,” pravi Aleš Markočič. Gre za območje ob skupnostnem centru v Bidovčevi ulici, skupaj naj bi bilo v stavbi 400 kvadratnih metrov. “Računamo, da bi v prihodnjem letu vsaj začeli graditi objekt ter tja preselili skladišče iz Solkana, za katerega zdaj plačujemo najemnino. V drugi fazi bi uredili prostore in zagotovili pisarne in učilnice, v tretji pa uredili delilnico toplih obrokov,” je povedal Markočič.


Najbolj brano