Pod Vezuvom bo vroče

Skupinski del nogometne lige prvakov se preveša v drugo polovico. Kot je že običaj, se bodo v 4. krogu pomerile ekipe, ki so se tudi pred dvema tednoma, le vloge gostiteljev bodo zamenjane. Največ oči bo drevi in jutri uprtih v Italijo.

Bosta Neymar (levo) in Kylian Mbappe imela tudi po nocojšnji 
tekmi razlog za zadovoljstvo?
Bosta Neymar (levo) in Kylian Mbappe imela tudi po nocojšnji tekmi razlog za zadovoljstvo? 

Milano, Neapelj, Torino bodo za 24 ur evropske nogometne prestolnice. Spektakel se obeta tako na San Siru, San Paolu in Allianz Stadionu, najbolj vroče pa bo gotovo pod Vezuvom, kjer bo tudi tekmovalni vložek največji. Res je, da Napoli in Paris Saint-Germain še nimata lovorike v elitnem klubskem tekmovanju, za razliko od Crvene zvezde in Liverpoola, ki bosta danes ob 18.55 na beograjski Marakani odprla tekmovalni spored v skupini C, a razmerja (denarne) moči ne dopuščajo dvomov o derbiju kroga. Liverpool 6 točk, Napoli 5, PSG 4, C. zvezda 1. Takšen je vrstni red po polovici skupinskega dela.

Kdo izmed vodilne trojice se bo že jeseni poslovil od lige prvakov (LP)? Ta čas najslabše kotirajo delnice francoskih prvakov, ki na domači sceni sicer stopnjujejo svojo prevlado in rušijo statistične rekorde. Dvanajst prvenstvenih zmag in stoodstotni izkupiček za katarske šejke skorajda že pomeni, da bodo dodali še eno lovoriko v svojo zbirko, v kateri pa bi imelo neprecenljivo vrednost le zmagoslavje v LP. V preteklih letih so že spoznali, da je pot do cilja trnova, saj jih izločilni še niso osrečili. Še več, precej je bilo razočaranj, posebej v zadnjih dveh sezonah, ko niso dosegli niti četrtfinalnega mejnika.

Messi se vrača

Po poškodbi se v kader Barcelone vrača Lionel Messi, a je vprašanje, če in koliko priložnosti mu bo drevi na San Siru proti Interju Samirja Handanovića namenil trener Ernesto Valverde. Barcelona vodi v skupini B s polnim izkupičkom 9 točk tako kot Juventus v skupini H, v kateri bo jutri gostil Manchester United. Ne gre pa dvomiti, da bo že od prve minute na igrišču Cristiano Ronaldo, ki v letošnji sezoni še lovi prvi zadetek v ligi prvakov.

Pariške skrbi

Pred poldrugim letom so bili udeleženi v največjem zasuku LP vseh časov. Doma so premagali Barcelono s 4:0, na povratnem dvoboju pa so Camp Nou zapuščali sklonjenih glav po porazu z 1:6. V pretekli sezoni jim nista pomagala niti pregrešno draga nakupa Neymarja in Kyliana Mbappeja kot niti prvo mesto po skupinskem delu tekmovanja. Žreb se je poigral s PSG in mu namenil branilce lovorike iz madridskega Reala. Po zaključku sezone se je moral posloviti trener Unai Emery, nadomestil ga je Thomas Tuchel, ki pa bi jo lahko odnesel še slabše kot njegov predhodnik.

V primeru drevišnjega poraza francoskim prvakov, ki so se spet znašli pod drobnogledom zaradi domnevnega prikrajanja proračunskih bilanc, grozi slovo od lige prvakov že po skupinskem delu. Že na prvi medsebojni tekmi so se komaj ognili črnemu scenariju, obeti pred povratnim dvobojem pa niso najboljši. Resda imajo Neymar, Mbappe, Angel di Maria in neuslišana poletna želja Napolijevih privržencev Edinson Cavani, ki se v mesto pod Vezuvom vrača le kot nogometaš PSG, v nogah neomejen strelski potencial, a ob predstavah francoskih prvakov v Evropi se vselej porajajo vprašanja moštvenega ravnotežja. Liverpool jim je na prvi medsebojni tekmi natresel tri zadetke, Napoli dva.

Neapeljske vezi

Morda pa jim bo obrambne okope pred vrati pomagal učvrstiti Gigi Buffon, ki je odslužil kazen treh tekem zaradi neprimernih izjav na račun sodnikov po lanskem povratnem četrtfinalnem dvoboju LP z madridskim Realom. Pri 40 letih se je odločil za še en izziv, ozračje San Paola, kjer je večkrat gostoval pri največjem Juventusovem izzivalcu zadnjih letih, seveda dobro pozna. K stari dami je prišel leta 2001, po sezoni, ko je klop črno-belih zapustil aktualni trener Napolija Carlo Ancelotti.

Vezi in simbolike pred drevišnjim obračunom tudi sicer ne manjka. Lorenzo Insigne (z Drijsom Mertensom) strelsko blesti pri Napoliju tudi letošnjo sezono, tako kot je pred sedmimi leti v majici Pescare Zdeneka Zemana. Med soigralci, s katerimi so si priborili napredovanje v serie A, je tvoril udarni trojček z aktualnim napadalcem Lazia Cirom Immobilejem in zveznim igralcem Marcom Verrattijem, ki bo drevi stopil na igrišče San Paola v dresu PSG.


Najbolj brano