Na sodiščih bodo delali počasneje

Vladni in sindikalni pogajalci so včeraj začeli niz ločenih pogajanj. Pričakovano do dogovorov še niso prišli, smo pa državljani včeraj prišli do nove stavke. Začeli so jo zaposleni v pravosodju. Večjih zapletov zaradi zakonskih omejitev njihove stavke ni pričakovati, kdor ima te dni opravke na sodišču, pa naj se tja raje odpravi kakšno minuto pred razpisanim narokom.

Zaposleni v pravosodju državljane prosijo, naj spoštujejo njihovo 
pravico do stavke. Foto: STA
Zaposleni v pravosodju državljane prosijo, naj spoštujejo njihovo pravico do stavke. Foto: STA

LJUBLJANA > Zakon o sodiščih določa, da je v času stavke sodno osebje dolžno opravljati delo v razpisanih narokih, glavnih obravnavah oziroma javnih sejah ter poskrbeti za izdajo in odpravo vseh odločb v zakonitem roku. V postopkih, za katere je z zakonom določeno, da so hitri, oziroma v zadevah, ki so po zakonu oziroma naravi stvari nujne, je osebje dolžno poslovati tudi v času stavke.

Zaposleni v pravosodju že stavkajo

Predsednik stavkovnega odbora Sindikata delavcev v pravosodju Tomaž Virnik je pojasnil, da bodo stavkali tako, da bodo delali bolj natančno in počasneje. V sindikatu državljane pozivajo, naj spoštujejo njihovo pravico do stavke in ne hodijo na sodišče, če tam nimajo nujnih opravil.

V sindikatu zahtevajo takojšnjo odpravo plačnih anomalij, ustrezno ovrednotenje dela, povečanje kadrovskega načrta in začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov.

Zaposleni v pravosodju so se tako pridružili policistom, ki že stavkajo. V začetku decembra pa bo, če vladna pogajalska skupina s sindikati ne bo našla skupnega jezika, sledil še stavkovni val, ki ga napovedujejo sindikat šolnikov Sviz, 17 sindikatov iz koordinacije stavkovnih odborov pod vodstvom Jakoba Počivavška ter sindikata zdravstva in socialnega varstva in sindikata delavcev v zdravstveni negi.

Zdravstveni delavci z novimi zahtevami

S pogajalci naštetih sindikalnih skupin se je vladna stran včeraj prvič ločeno pogajanja. Pogajanja bodo potekala tudi danes, jutri pa naj bi se vladna stran ločeno sestala še s policisti.

Najtrši oreh pa naj bi bile zahteve dveh zdravstvenih sindikatov. Ta sta namreč po marcu, ko je zaradi odstopa Cerarjeve vlade padel v vodo podpis stavkovnega sporazuma, nekaj svojih zahtev postavila na novo, saj so se medtem razmere v zdravstvu zaostrile, zdravstveni delavci pa množično zapuščajo ta poklic. Marca so pristali na dvig plač za zaposlene do 26. plačnega razreda le za en razred, sedaj pa bodo vztrajali pri dvigu za dva. V primerjavi z januarskimi zahtevami pa so dodali še zahteve za višje plačilo nočnega, nedeljskega in prazničnega dela ter zahteve po zvišanju še nekaterih drugih dodatkov, denimo, za delo popoldne, v deljenem delovnem času in preko polnega delovnega časa.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Začarani krog stavk

Spremljajoč vsakoletne sage o odpravi varčevalnih ukrepov in povišanju plač javnim uslužbencem smo se nekaj vendarle že vsi naučili. Na začetku pogajanja gre za stiskanje in izsiljevanje, pretiravanje in minoriziranje. Vladna stran vsakič trdi, da bi uresničitev stavkovnih zahtev terjala dodatno milijardo evrov, kar je - glede na to, da celotni letni prihodki države znašajo kakih devet milijard - ogromno. Sindikati na drugi strani govorijo o drobižu in svojih menda zgolj minimalnih zahtevah,...

Preberi več

Najbolj brano