Mladi dramatik ima 90 let

Pri 90 letih je bistroviden, oster, igriv in duhovit. Velikemu režiserju Miletu Korunu so se v petek v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana poklonili z jubilejno reprizo njegovega Svetega moža.

Mile Korun s hčerko Barbaro in ravnateljem Drame Igorjem 
Samoborjem  Foto: Maja Perti Gombač
Mile Korun s hčerko Barbaro in ravnateljem Drame Igorjem Samoborjem  Foto: Maja Perti Gombač

“Mislim, da sem precej pri koncu kariere,” je Mile Korun za naš časopis dejal že pred desetletjem, ob 80. rojstnem dnevu, ki ga je praznoval s svojo zadnjo veliko režijo - na oder ljubljanske Drame je takrat postavil Shakespearovega Kralja Leara z Jernejem Šugmanomv naslovni vlogi. .

A Korun se zatem ni prepustil brezdelju, marveč se je lotil pisanja dialogov in po režiserski upokojitvi tako postal še “mladi dramatik”. Najprej so v Mestnem gledališču ljubljanskem krstili njegovo komedijo Svetovalec v režiji Nine Rajić Kranjac. A predstava je prehitro umrla skupaj z glavnim igralcem Gašperjem Tičem. Decembra lani je režiser Matjaž Zupančič na oder Drame postavil še “postmeščanski igrokaz” Sveti mož, v katerem se duhovita in odštekana komičnost sreča z ostro družbeno kritiko.

Na jubilejni ponovitvi, ki si jo je ogledal z družino, sta Koruna uvodoma z voščili, objemi in poljubi zasuli igralki Polona Juh iz Drame in Jožica Avbelj iz Mestnega gledališča ljubljanskega. Slednja mu je v vreči prinesla 90 orehov in za srečo dodala še enega.


Najbolj brano