Lokalne so najpomembnejše

Čas pred volitvami je navadno zagaten čas. V zraku je več nervoze kot sicer, politična preigravanja so bolj umazana in pritiska na medije je malo več, kot smo ga vajeni. Čas pred volitvami je tudi dinamičen čas, ko se res nihče od vpletenih ne more pritoževati, da mu je dolgčas. V obdobju od lanske jeseni do prihodnje pomladi bo šla Slovenija skozi skupno šest takšnih nedolgočasnih obdobij. Najprej je šla skozi dva kroga predsedniških volitev lani jeseni, spomladi smo imeli parlamentarne, pred nami sta dva kroga lokalnih in maja prihodnje leto še volitve v evropski parlament.

Seveda so vsake od naštetih pomembne, dajejo nam možnost vplivati na upravljanje skupnih zadev, res publice, predvsem predsedniške in parlamentarne imajo tudi kar nekaj prestižnega naboja. Ne tvegamo pa veliko, če zatrdimo, da so za življenje posameznika lokalne najpomembnejše, saj izvoljeni na lokalnih volitvah najbolj temeljito vplivajo na vsakdan prebivalstva. Je že prav, da imajo kandidati za predsednika države izdelano mnenje o razmerah v Zahodni Sahari in da kandidat za premiera ve, kako se lotiti migrantske krize - a nič od tega nam ne pomaga prav veliko, če za otroka ne dobimo prostora v vrtcu, če leta 2018 v kraju nimamo kanalizacije ali če v domači občini ne najdemo službe. Občinska oblast je tu zato, da reši omenjene in podobne težave. Zato na občinskih volitvah navadno ne spremljamo soočenj kandidatov, ki imajo različne poglede na klasične politične teme, pač pa se soočajo njihovi pogledi, kako rešiti zagate “na terenu”.

Prav infrastrukturni dosežki so zato najpogosteje tisto, s čimer se aktualni župani najraje pohvalijo: obrtne cone, ceste, vrtci, šole in domovi za upokojence, rekreativni objekti, parki, turistične zmogljivosti, stanovanja, ob tem pa še delovna mesta in privabljanje vlagateljev. Župan, ki pred vsako od teh točk lahko naredi kljukico, lahko računa na ponovni uspeh. Izzivalci so praviloma v podrejenem položaju in le redko aktualnega župana “odnese” poraz na volitvah. Glede na neomejeno možnost kandidiranja na županskih volitvah, ki je v veljavi v Sloveniji, imamo tako številne primere “večnih” županov: v Vipavi, Brdih, Pivki, pa v Prevaljah, Cerkljah na Gorenjskem, večkratni mandat so denimo osvojili koprski, celjski in ljubljanski župan ...

Nekateri slovenski župani radi povedo, da niso politiki. To ni res, županska je prvovrstna politična funkcija, ki - ne le v Sloveniji - služi tudi kot stopnica na nacionalno raven. Zato od njih smemo in moramo pričakovati politično zrelo delovanje, vključno s skrbjo za raven politične kulture. Ta je v zadnjih letih v Evropi in svetu v strmem padcu, zato ne bi bilo napak, če bi tudi lokalni politiki prevzeli del odgovornosti za zvišanje njene ravni v družbi. Je že res, da je pomembno, v kako urejenem okolju živimo - a je prav tako pomembno, kakšno je vzdušje v še tako urejenem okolju.


Preberite še


Najbolj brano