Zmaji so pojedli tigre

Olimpija je koprskemu Sixtu Primorski z obrestmi vrnila za poraz v superpokalu na začetku sezone. Prav gotovo pa nihče ni pričakoval, da se bodo državni prvaki v drugem polčasu tako zlahka sprehodili do visoke zmage.

Mirza Begić (z žogo) je bil  s 15 točkami najboljši strelec Olimpije.  Foto: Aleš Fevžer
Mirza Begić (z žogo) je bil s 15 točkami najboljši strelec Olimpije.  Foto: Aleš Fevžer

LJUBLJANA > Če je Primorski zaradi bolezni manjkal center Marijan Čakarun, je imel seznam igralcev na bolniški pri Olimpiji štiri imena. Olimpija je te dni sicer v Ljubljano vrnila mladega, 212 centimetrov visokega centra Marka Simonovića, člana mlade črnogorske reprezentance. Simonović je bil kot posojeni igralec član italijanskega A2 ligaša Roseto Sharks, kjer pa je dobil le malo priložnosti. Včeraj še ni igral.

Olimpija je sinoči v skoraj praznih Stožicah pokazala svojo moč, pa čeprav bo ta teden prepotovala pol Evrope. Koprsko moštvo je tekmo z Olimpijo odigralo manj kot dva dni po tekmi lige ABA. Za Olimpijo je zgoščen igralni ritem že nekaj vsakdanjega, saj je tako kot lani v sistemu treh tekem tedensko. V torek je bila v Belgiji, v nedeljo odhaja v Črno goro k edinemu regionalnemu evroligašu Budučnosti.

Petrol Olimpija : Sixt Primorska 81:61

Dvorana Stožice, gledalcev 800 sodniki: Zupančič (Ljubljana), Gajšek (Podčetrtek), Mauer (Postojna); četrtine - 19:20, 20:19, 25:14, 17:8. Petrol Olimpija: Felton 2, Špan 11, Bubnić 13 (2:2), Lazić 14 (2:1), Šamanić 7, Lapornik 3 (2:1), Begić 15 (4:3), Sanon 4 (5:2), Rebec 5, Radulović 7 (1:1). Trener: Zoran Martić. Sixt Primorska: Harris 11 (2:1), Kosi 7 (1:1), Marinković 5 (2:1), Hodžić 5 (2:2), Kuridža 6 (4:4), Šiško 12 (5:3), Glas 10 (2:2), Vončina 5 (2:2). Trener: Jurica Golemac Osebne napake: Olimpija 23, Sixt 20; prosti meti: Olimpija 16:10, Sixt 20:16; trojke: Olimpija 33:11 (Špan 3, Bubnić 3, Lazić 3, Rebec, Šamanić), Sixt 29:7 (Harris, Glas po 2, Šiško, Hodžić, Vončina po 1); skok: Olimpija 40, Sixt 34.

Ob odsotnosti Čakaruna je včeraj znova več priložnosti dobil Jan Kosi, tekma pa je bila v prvem polčasu pričakovano garaška. V tretji minuti se je na semaforju izpisal izid 9:17, kar je bilo tudi najvišje vodstvo gostov na tekmi. Olimpija jih je pred koncem polčasa ujela, v drugi četrtini pa je bila večji del v manjši prednosti. Ljubljančani so izkoriščali predvsem centrsko navezo Aleksandar Lazić- Mirza Begić, ki je v prvem polčasu skupaj prispevala 20 (vsak po po 10) točk, pri koprskem moštvu pa so bile strelske moči bolj porazdeljene. Ne gre prezreti osmih točk mladega Gregorja Glasa, ki čaka na več igralnih minut.

V tretjo četrtino so zmaji in tigri vstopili z enakim izhodiščem. S trojko Lancea Harrisa je koprski ekipi uspelo pobegniti na tri točke prednosti, vendar pa je to bil le privid, kajti tekma je kmalu ubrala drugačno smer. Začetek preobrata je z dvema zaporednima trojkama naznanil Jan Špan, ki je imel ob polovici tekme vpisano strelsko ničlo, v tretji četrtini pa je prispeval enajst točk. Španova vrnitev je prinesla zaton Primorske. V zadnjih minutah tretje četrtine je bil delni izid 13:2 za domače, ki so v 30. minuti vodili z 61:53.

Upanja na morebitni preobrat je bilo hitro konec. Olimpija je očitno s torkovo zmago v Oostendeju dobila precej samozavesti. Primorsko (imela je kar 20 izgubljenih žog) je krepko stisnila v obrambi in modri nikakor niso uspeli spraviti žoge skozi mrežico. Olimpija je brezzobe tigre s trojkami in koši povsem dotolkla in dobrih pet minut pred koncem tekme je bil izid že 74:53. Ivan Marinković je 4.45 minute pred koncem s črte prostih metov dosegel prvo točko v zadnji četrtini, prvo Primorsko po po skoraj šestih minutah. Tekma je bila tedaj že zdavnaj odločena.


Najbolj brano