Marko Matajurc: Za vodo brez klora

Marko Matajurc poudarja, da mora biti občina v prvi vrsti servis za občane. V ospredje postavlja zdravje, ekonomijo, kulturo, ekologijo, eko hrano, kmečki turizem.

Marko Matajurc
Marko Matajurc 

“Te vsebine so prepletene, eno brez drugega ne deluje.” Prepričan je, da so vse naloge uresničljive, če je le dovolj volje.

Pred dvema letoma je kot predsednik KS Trnovo ob Soči z veliko podporo sokrajanov opozarjal na problematičnost klora v vodi. “Dokler nam ne bodo dokazali, da je popolnoma neškodljiv, hočemo piti našo vodo s senožeti,” je takrat povedal. Pridruževale so se tudi druge vasi, s pomočjo odvetniške pisarne so nameravali preprečiti kloriranje, vendar do tožbe ni prišlo. Nadaljuje boj proti kloru na vseh vodovodih. “Občina in Komunala morata na svoje stroške namestiti UV svetilke. Trnovo jih zahteva v zameno za soglasja za vkop elektrovoda.”

Kot pravi, so ga za kandidiranje nagovarjali mnogi občani. “Menim, da imam organizacijske sposobnosti. Štiri leta sem vodil bovško gorsko reševalno službo, sem podpredsednik slovenske zveze gorskih reševalcev in aktiven reševalec. Glava družine ali občine mora vedeti, kaj hoče.” Pripravljen je garati v dobro ljudi in ne v dobro politike. “Sem politično neobremenjen.” Preden se je posvetil GRS, je bil vpet v delo mladinskih organizacij.

Okrepil bi zdravstveno službo na podeželju. Omogočil bi ugoden odkup komunalno opremljenih zemljišč v industrijski coni. Tudi v njegovem programu so stanovanja za mlade. Zgradil bi operativni center za reševalne službe s helioportom.


Najbolj brano