Kandidata sta postala, ne da bi to vedela

Ivanka in Gregor Zajec sta bila šokirana, ko sta svoji imeni včeraj opazila na listi Zelenih Slovenije za občinski svet v Šempetru. Pred časom sta sicer izpolnila obrazec, misleč, da dajeta le podporo stranki. “Jasno sem povedal, da gre za soglasje h kandidaturi,” pravi predsednik nadzornega odbora stranke Stane Gričnik. “O kandidaturi ni bilo govora. Zlorabili so naju,” pa trdi Ivanka Zajec.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > “Neko sobotno dopoldne sva šla mimo Modnega doma. Že od daleč je naju nagovorila manjša skupina ljudi, med njimi je bil tudi Andrej Čuš, ali podpirava stranko Zelenih Slovenije, da bi ob naslednjih volitvah ta stranka prišla v parlament. V zameno sva si izbrala dve trajnici in ponudili so jabolka. Za podporo sva izpolnila list s osebnimi podatki,” pravi Ivanka Zajec, ki je izpolnila formular skupaj z možem Gregorjem.

Ko pa sta včeraj odprla Primorske novice, ju je doletel šok. Med kandidati Zelenih Slovenije za občinski svet v občini Šempeter-Vrtojba sta zagledala svoji imeni. Trdi, da sta se na listi znašla brez njune vednosti. “Zaprepaščena sem, ne morem verjeti,” je ogorčena. “Ko sva podpisovala, v naglici sicer nisva podrobno prebrala obrazca, ki so nama ga ponudili, kolikor pa se spomnim, ni bilo nikjer nobene izjave o kandidaturi. Mislim, da je bilo to naknadno dodano. Nimava nobenih ambicij, da bi kandidirala. Zlorabili so naju,” poudarja Ivanka Zajec, prepričana, da bi morala policija pri volilni komisiji raziskati, kako so bili vloženi listi za kandidaturo.

Ivanka Zajec

upokojena učiteljica

“Se ne čudim, da je slovenska politika tako na tleh, če se tako manipulira s poštenimi ljudmi.”

Ko smo iskali pojasnila, nas je predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš napotil na predsednika nadzornega odbora Staneta Gričnika. Ta zavrača, da bi šlo za zavajanje. “V Novi Gorici smo takrat zbirali kandidate za mestni svet. Očitno se nismo razumeli oziroma gospa in gospod nista dobro razumela, ampak jasno sem povedal, da podpisujejo soglasje za kandidaturo,” je zatrdil. “To ne drži, o tem absolutno ni bilo govora. Če bi bilo jasno, da gre za soglasje, bi se z možem temu na daleč ognila,” vztraja Zajčeva. “Se ne čudim, da je slovenska politika tako na tleh, če se tako manipulira s poštenimi ljudmi,” je razočarana.

Zgodba zakoncev Zajec je do potankosti enaka primeru Lee Pistotnik iz Trbovelj, ki je ravno tako v zameno za sadiko podpisala obrazec s svojimi podatki, misleč, da gre za načelno podporo stranki, nato pa se je znašla na kandidatni listi za občinski svet. Čuš je trdil, da ni šlo za zavajanje, in poudarjal, da “vsak kolikor toliko odgovoren človek prebere, kar podpiše.” A tudi Pistotnikova je zatrdila, da o kandidaturi na obrazcu ni bilo ne duha ne sluha ...

Umik s kandidatne liste do volitev ni mogoč. Ivanka Zajec je že pisala občinski volilni komisiji, osebno pa bo preverila, kaj so Zeleni Slovenije vložili kot njeno domnevno soglasje h kandidaturi.


Najbolj brano