Zidati in zidati ne reši problema

Novogoriški stanovanjski sklad je obelodanil, da bo razpis za oddajo neprofitnih stanovanj v najem objavil šele prihodnje leto. Ta trenutek namreč nima prostih stanovanj za prosilce, hkrati naj bi do pomladi spremenili pravila igre. Kaj pa bo takrat zares drugače?

Morda bo sklad s spremembo pravil skrčil seznam upravičencev do neprofitnih stanovanj, ker bodo, na primer, odpadli “preveč izbirčni”, ki zavrnejo prvo ponujeno jim stanovanje, in še kdo. Toda seznam bo ostal dolg. Že zdaj je na njem približno 100 prosilcev, vsi se bodo morali prijaviti na novi razpis, če bodo hoteli ohraniti svoj status. Najverjetneje se jim bodo pridružili drugi, hkrati jim sklad ne bo imel ponuditi nič kaj dosti več kot zdaj, saj v pol leta ne bo pridobil dodatnih stanovanj.

Naj se zdi še tako bogokletno ali krivično: progresivno višji davek za lastnike več stanovanj ni slaba zamisel.

Direktor ustanove je nedavno dejal, da ne zmorejo konkurirati mešetarjem z nepremičninami na prostem trgu in jih kupovati po (pre)visokih cenah. Rešitev vidi v novogradnjah, omenjal je uvedbo “stanovanjskega evra”, stalnega vira denarja za gradnjo. Toda ali zidava v neskončno rešuje problem? Nepremičninarji, recimo, radi trdijo, da cene stanovanj rastejo, ker gradnja stagnira. Ampak cene so rasle tudi pred finančno krizo, ko je bila gradnja v zamahu, in čeprav bi večja ponudba stanovanj posegla v tržišče, ni za to nujno pozidati sleherne zelenice.

Naj se zdi še tako bogokletno ali krivično: progresivno višji davek za lastnike več stanovanj ni slaba zamisel. Utegnil bi povečati ponudbo na tem trgu in imeti druge pozitivne učinke. Enako bi bilo vredno spremeniti obdavčitev oddaje stanovanj v najem (zdaj je 25-odstotna), resno regulirati najemniški trg ter to ostro nadzirati.

Lahko bi uvedli subvencije za obnovo podrtij po vaseh, ki ne bi znašale le tisočaka, lahko bi odločno predrugačili sistem kreditiranja nakupa stanovanj. Dobrodošel bi bil tudi razvoj zadružništva, kakor drugih načinov reševanja stanovanjskega problema, kot sta najem ali lastništvo. In zakaj ne bi neprofitnih stanovanj oddajali po sistemu, da kdor ni več upravičen do njih, naj odide v “navadni” najem?

Le celovit poseg v trg nepremičnin bi pomagal tudi stanovanjskim skladom, zidava v neskončno gotovo ne. Dotlej pa bodo razpise za oddajo neprofitnih stanovanj objavljali ... kdaj drugič.


Preberite še


Najbolj brano