V bolnišnico, ne v zdravilišče

Zdraviliško zdravljenje je dokaj širok pojem, pogosto povezan z velikimi pričakovanji. Ta praviloma presegajo storitve, ki nam jih plača zdravstvena zavarovalnica ZZZS. Večina je po oddaji napotnice v zdravilišču presenečena, kaj vse bodo morali doplačati iz lastnega žepa.

Je pa še vedno kar nekaj takšnih, ki radi hodijo v zdravilišča in izkoristijo vsako priložnost, ki jim jo za to omogoči trenutno zdravstveno stanje. Dogaja se, da se istočasno v istem zdravilišču zdravita oba zakonca - iz leta v leto, že desetletja ...

Da bi bila dostopnost boljša, delo pa racionalnejše, ZZZS podpira uvajanje dela zdraviliških storitev v bolnišnice.

ZZZS zavarovancem sicer svetuje, naj te storitve uporabljajo čim bliže domu - v zdravstvenem domu in pri fizioterapevtih s koncesijo. Ti že dolgo izvajajo zdravljenje, ki je bilo v preteklosti strogo rezervirano le za zdravilišča. So pa pri vseh za te storitve dolge čakalne vrste. Da bi bila dostopnost boljša, delo pa racionalnejše, ZZZS podpira uvajanje dela zdraviliškega zdravljenja v bolnišnice. Seveda pa morajo imeti te za to dejavnost usposobljene fizioterapevte, primerne prostore in opremo.

Prav tu je pred meseci našla svojo novo priložnost tudi izolska bolnišnica. Potegovala se je za dodelitev novega programa dela - kardiološko rehabilitacijo. Bila je uspešna in je ta program tudi dobila. Za zdaj sicer v manjšem obsegu, a ga bodo kasneje morda lahko še širili. Zanj imajo usposobljeni kader - kardiologe, ki to rehabilitacijo predpišejo, in fizioterapevte, ob njih pa tudi dovolj privarčevanega denarja, da bodo v kratkem uredili primeren prostor in ga tudi opremili.

V novo leto bo torej izolska bolnišnica vstopila z novim dodatnim programom za rehabilitacijo bolnikov s težavami s srcem. Za del takšnih bolnikov, ki jih zdravijo in zatem pošiljajo tudi na takšno rehabilitacijo v oddaljena zdravilišča, bodo poslej lahko skrbeli sami.

Gre za prvo takšno dejavnost pod streho regionalne bolnišnice v državi. Z njo bodo pridobili oboji - bolniki, ki se v ustanovi tudi sicer zdravijo, ji zaupajo in so doma v Istri, Brkinih in na Krasu, in SBI, ki bo z novim programom na leto prejela več denarja iz državne blagajne. To bo tudi dodatni zagon za strokovni razvoj in širjenje bolnišnične dejavnosti na južnem Primorskem. Vse to pa bo še kako koristilo tistim obolelim, ki si že zdaj ne zmorejo plačati bivanja v oddaljenih zdraviliščih. In teh ni malo.


Preberite še


Najbolj brano