Peter Štoka: Dediščina in obrt

Po štirih letih v občinskem svetu, kjer je zastopal Zvezo za Primorsko, zdaj Peter Štoka kandidira za župana.

Peter Štoka
Peter Štoka 

Svoj program, ki je tudi program stranke, je zastavil na desetih konkretnih točkah. Na prvo mesto je postavil razvoj malega gospodarstva in obrti: “Podprli bomo vsa prizadevanja za razvoj gospodarstva, predlagali pripravo zemljišč, subvencioniranje programov z visoko dodano vrednostjo, gradnjo nove ceste do Orleka in gospodarske cone ter cone v Sežani.”

V kmetijstvu bi poleg pridelovalcev vina spodbujal tudi prosto pašo in s tem preprečeval vse večje zaraščanje Krasa. V Trstu bi postavil paviljon za Kras in Brkine. Sežani bi dal novo glasbeno šolo in gasilski dom, Dutovljam - od koder prihaja - bi uredil staro vaško jedro, v Lokvi bi uredil etnografsko zbirko v Templjarski hiši in status vojaškega muzeja, v Tomaju bi rešil degradirano učiteljišče, obnovil prvotni kamniti zvonik in našel prostor za odtujeno Kjudrovo knjižnico. V Povirju bi oživil staro šolo, za Lipico in njen razvoj bi sprejel enotno strategijo ... To so le nekateri od konkretnih projektov, s katerimi želi prepričati volilce.

S skrbjo za kulturo in dediščino, ki zaznamuje njegov program, se Štoka tudi poklicno ukvarja. Zaposlen je namreč kot vodja oddelka za domoznanstvo in knjižno dediščino v osrednji koprski knjižnici. Predstavlja dela koprskih humanistov in je aktiven v zvezi bibliotekarskih društev.

Študiral je na teološki fakulteti, kjer je tudi magistriral.


Najbolj brano