Matej Arčon: V tretje gre rado

Med primorskimi župani je morda ravno Matej Arčon najbližje temu, čemur rečemo profesionalni politik. 46-letni Arčon sicer ni diplomiral, a je bil vrhunski organizator študentskega družabnega in kulturnega življenja. Ter iz svoje vloge študentskega funkcionarja precej naravno zdrsnil v čevlje poklicnega strankarskega sekretarja.

Matej Arčon Foto: Leo Caharija
Matej Arčon Foto: Leo Caharija

Na župansko funkcijo se je pred osmimi leti povzpel s položaja podžupana. Lahko bi rekli, da mu je “ravbarsko” dal takratni župan Mirko Brulc (SD). Skozi različne interese in pričakovanja krmari relativno uspešno. Na splošno mu priznavajo spretnost pri komunikaciji, vključenost v okolje, poznavanje lokalne problematike in spretnost pri sklepanju kompromisov, ki je najbrž deloma posledica kilometrine in deloma značajskih lastnosti. A te značilnosti politika srednje generacije, ki ga odlikujeta tudi deški šarm, smisel za humor in vedri pogled na svet, so hkrati dvorezen meč.

Temna plat kompromisarstva in iskanja všečnosti je namreč drobljenje sredstev in energije, pristajanje na polovičarske rešitve in zanemarjanje tako imenovane “velike slike”. Torej prebojnih razvojnih projektov, ki bi jih bilo treba uresničevati odločno in z dolgoročnim načrtovanjem.

Ker je razvoj velik abstrakten pojem, obnovljen pločnik, zabavna prireditev in nov vrtec pa majhni, a konkretni dosežki, ima kljub očitkom Arčon dobre možnosti, da uresniči pregovor iz naslova in zmaga še v tretje.


Najbolj brano