Skrbite za zdravje, poiščite pomoč

November bo tudi letos zaznamoval boj proti raku, tokrat je namenjen najpogostejšemu raku pri moških, raku na prostati. Movember se posveča skrbi za lastno zdravje in zgodnjemu odkrivanju ter zdravljenju raka na prostati, na modih in tudi dobremu duševnemu zdravju. V novembru se bo po Sloveniji zvrstilo več akcij ozaveščanja.

Brki, zaščitni znak Movembra Foto: spletna stran Movember
Brki, zaščitni znak Movembra Foto: spletna stran Movember

Zaščitni znak meseca in svetovnega gibanja Movember so brki. Spremljajo ju akcije ozaveščanja ljudi o zlasti najpogostejših oblikah raka pri moških - raku na prostati in na modih.

Vse več raka na prostati

Rak na prostati je pri nas in po svetu na prvem mestu med vsemi rakavimi obolenji pri moških. Pogosto se pojavlja zlasti pri starejših, a vse bolj tudi pri mlajših in že zelo mladih.

OnkoMan

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan je združenje pod okriljem Onkološkega inštituta, njegovi strokovnjaki tesno sodelujejo z društvom. Poleg pomoči in podpore moškim, ki se soočijo z diagnozo raka, povezuje zdravljene rakave bolnike in je odprto za vse, ki jih ta problematika zanima. Ob letošnjem Movembru sporočajo: “Bodi moški, spregovori!”

Zdravniki ob tem posebej izpostavljajo tudi nujo po samopregledovanju mod. V primeru neobičajnih pojavov in težav svetujejo takojšen posvet z zdravnikom.

Več kot dve tretjini bolnikov z rakom na prostati je starejših od 65 let. Vsako leto to vrsto raka v Sloveniji diagnosticirajo pri približno 1500 moških, število obolelih vsako leto narašča.

O Movembru

Movember je mednarodno gibanje s ciljem ozaveščanja javnosti o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moške. Člani podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v novembru. Gibanje se je leta 2003 začelo v prijateljskem krogu v Avstraliji in je preraslo v globalno gibanje po svetu ter se širi tudi v Sloveniji. Združuje več kot pet milijonov ljudi.

Zato si novembra nekateri moški puščajo brke in pripravljajo akcije, pridružujejo se jim tudi ženske, ki si simbolično nadenejo modele brk. Gibanje je dobrodelno, saj na dogodkih zbirajo denar, ki ga nakazujejo za raziskave o raku na prostati. Avtorji kampanje javnost ozaveščajo tudi o drugih zdravstvenih težavah, značilnih pri moških.

V Sloveniji je glavni promotor gibanja športnik Filip Flisar. V akciji sodeluje tudi več drugih znanih Slovencev, kljub vsemu pa nekateri, ki dogajanje le opazujejo, še vedno menijo, da gre za neke vrste amerikanizirano šalo, ki jo posnemajo tudi pri nas.

Slovensko gibanje Movember bo pod okriljem Pulz športa pripravilo 24. novembra v Ljubljani na Prešernovem trgu že sedmi brezplačni brkati Movember tek na osem kilometrov. Vsak udeleženec bo prejel brke in majico. Skladno s poslanstvom gibanja tek opozarja na zdrav način življenja, ki je eden najpomembnejših dejavnikov pri uspešnem boju proti raku.

Že pred tem bodo člani Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan v ponedeljek, 5. novembra, na tiskovni konferenci predstavili svojo dejavnost, spregovorili o značilnosti raka na prostati in na modih in o pomenu samopregledovanja mod. Pozvali bodo moške k skrbi za lastno zdravje in zdrav način življenja.


Najbolj brano