Pekinška raca z vojvodinskimi začimbami

Sezono 3x3 košarke je zaključil finalni turnir v Pekingu, kamor je po drugem mestu na zadnjem turnirju v Maleziji z velikimi upi odpotovala tudi četverica Pirana. Toda poraz proti Amsterdamu v skupinskem delu se je izkazal za zelo dragega.

Košarkarji Pirana so v Pekingu zasedli končno sedmo mesto. Foto: Fiba
Košarkarji Pirana so v Pekingu zasedli končno sedmo mesto. Foto: Fiba

PEKING > Za uvod so Gašper Ovnik, Anže Srebovt, Adin Kavgić in Primož Finžgar gladko premagali Indijce iz New Delhija z 19:14, nato pa s 17:21 klonili proti starim znancem iz Amsterdama. Z njimi so se letos pogosto srečevali ter tako kot na Kitajskem večinoma izvlekli krajši konec. Čeprav so napredovali v četrtfinale, se je ta poraz izkazal za odločilnega, saj so med osmerico naleteli na letos nepremagljivi Novi Sad, ki je med sezono dobil vseh pet turnirjev, na katerih je nastopil. In tudi iz Pekinga je odšel s prvim mestom ter 40.000 ameriškimi dolarji nagrade. Vojvodinci so na elitni masters seriji odigrali 32 srečanj in zmagali prav na vseh. Piran se jim je dobro upiral in v trdi tekmi držal korak, a je le izgubil z 11:15, s čimer so splavali po vodi upi, da bi ubranil lansko tretje mesto. Drugi slovenski kvartet iz Ljubljane je obstal v skupinskem delu ter zasedel deseto mesto. V finalu je Novi Sad premagal Rigo z 20:18.

Seveda večina uličnih košarkarjev počasi že razmišlja o olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020, kjer bo zaigralo zgolj osem moštev. Prvo sito za nastop bo svetovna lestvica 1. novembra prihodnje leto, ki naj bi dala štiri udeležence, toda največ dva s posameznega kontinenta. To za Piran ni ugodno, kajti trenutno je četrti, pri čemer sta daleč spredaj Liman in Novi Sad (ker oba prihajata iz Srbije, bo na OI nastopil le eden), najboljša slovenska ekipa pa je uvrščena tik za latvijsko Rigo. Seveda vsi predstavljajo Evropo, zato bi morala piranska četverica za neposredni preboj na Japonsko v prihodnji sezoni prehiteti Balte, sicer jo čakajo negotove kvalifikacije, prek katerih se bodo v Tokio uvrstile še tri države.


Najbolj brano