Naporni dnevi na nogometnem Brdu

Kljub številnim nalogam Nogometne zveze Slovenije (NZS) se uspeh predsednika osrednje krovne nogometne organizacije ocenjuje predvsem skozi člansko nogometno reprezentanco. Pri tem bi lahko tako Aleksandru Čeferinu kot njegovemu nasledniku Radenku Mijatoviću pokazali palec dol. Nov selektor mora biti znan ta teden, sicer bo novembrski cikel v ligi narodov najbrž vodil Igor Benedejčič

Matjaž Kek bi imel na klopi slovenske reprezentance veliko dela. Foto: STA
Matjaž Kek bi imel na klopi slovenske reprezentance veliko dela. Foto: STA

LJUBLJANA > Na NZS bodo željo po informacijah o novem selektorju potešili šele, ko bodo izbrali naslednika Tomaža Kavčiča, oziroma ko bodo imenovali vršilca dolžnosti za zadnji tekmi prve izvedbe lige narodov. Te se slovenski nogomet ne bo posebej rad spominjal. Kot vse kaže, sta realni dve opciji: ali bomo priča novi vrnitvi trenerja, ki je nekoč že vodil izbrano vrsto - po Srečku Katancu bi to lahko postal Matjaž Kek, ali pa bo za dve tekmi vodenje ekipe prevzel Kavčičev pomočnik Igor Benedejčič. Koprčan je bil vpet v kvalifikacije kadetske reprezentance in se bo zato s predsednikom Radenkom Mijatovićem srečal te dni. V tem trenutku se strelec prvega uradnega zadetka za slovensko izbrano vrsto zdi najbolj realna opcija za tekmi z Norveško in Bolgarijo, čeprav se je prejšnji teden precej špekuliralo z imeni, tudi s selektorjem reprezentance do 21 let, Primožem Gliho.

Časa je zelo malo

Časa za imenovanje selektorja s polnim mandatom je zelo malo. Po dostopnih informacijah je Kek prva želja vodstva NZS, vendar bo 57-letni Mariborčan selektorsko mesto prevzel le pod določenimi pogoji. Tega dela ne potrebuje, saj lahko po odhodu z Reke doma čaka na bolj ugodno klubsko ponudbo, kot je plača na NZS. Najvišji razpon naj bi segal do 350.000 evrov letno, kar je za navadnega smrtnika veliko, v preobjedenem nogometnem svetu pa sploh ne.

49

tekem je slovensko reprezentanco vodil Matjaž Kek

20

zmag in ravno toliko porazov je imela reprezentanca pod Kekovim vodstvom

2

tekmi še čakata slovensko reprezentanco do konca lige narodov

Po Katancu bi s Kekom bil to drugi poizkus vrnitve reprezentančnega nogometa blizu evropski eliti s trenerjema, ki sta slovenski nogomet edina popeljala na evropsko in svetovno prvenstvo. Ob vnovičnem ustoličenju Katanca leta 2013 sicer ni bilo popolne podpore nogometne javnosti, njegova vrnitev pa je bila vse prej kot uspešna in v javnosti dojeta popolnoma neuspešno, čeprav ni bilo povsem tako. Slabši vtis od dejanskega je nastal zaradi Katančeve “vojne s celim svetom”, pa tudi trme takratnega predsednika NZS Aleksandra Čeferina, ki je Katancu podaljšal pogodbo.

Duh sedanjega predsednika Uefe je močno prisoten na Brdu in nihče ne dvomi, da bo tudi on imel besedo pri imenovanju novega selektorja. Čeferin je leta 2011 zamenjal Keka, prav tako je v času njegovega vodenja NZS padla odločitev, da bo izbrana vrsta zapustila Maribor in igrala le v Ljubljani; občasno je tudi v Kopru, dokler niso pri NZS zabrisali FC Koper v primorsko ligo.

Glas naroda za Keka

Tokrat je glas naroda bolj na Kekovi strani, ki ima ob izkušnjah še odlične komunikacijske sposobnosti, ki jih slovenska vrsta v času menjave generacij nujno potrebuje. Če bi Kek prevzel selektorsko mesto, bi želel imeti nadzor nad vsem dogajanjem v izbrani vrsti in okoli nje. A potrebno se je zavedati, da takojšnjih rezultatov ne gre pričakovati, saj gre za gradnjo nove reprezentance, ki bo morala najti tudi vodjo v slačilnici in na igrišču. Kek je v tem trenutku prva izbira, druge možnosti doma in v tujini so manj obetavne. Tudi zaradi težav, ki jih bo moral selektor razrešiti. Si lahko Slovenija privošči, da nima v vratih Jana Oblaka? Težko. Je njegov primer zavračanja igranja, kar je nehote priznala tudi NZS, lahko zgled še za koga? Je. Kek je sicer pred leti imel nesporazume tudi z Josipom Iličićem, a se zdi, da je Jojo zdaj drugačen mož, tako nekako, kot se je spremenil Goran Dragić v zadnjem obdobju igranja za košarkarsko izbrano vrsto. Bolj nepredvidljiv je Kevin Kampl, toda slovenska vrsta potrebuje vsakega tehnično podkovanega nogometaša.

Starost ni nujno ovira

Morebitna tuja rešitev bi najbrž lahko bil predvsem zamejski Slovenec Edy Reja iz Ločnika, ki ne skriva, da bi ga to delo zanimalo. Res da ima 73 let, a tudi Lars Lagerbäck, ki je uspešno začel misijo preporoda norveške reprezentance, šteje 70 let. Kaj lahko naredi tuj selektor, smo lahko videli pri odbojkarjih in košarkarjih ter deloma pri rokometaših. Reja ni aktiven že dve leti (nazadnje je treniral Atalanto iz Bergama), gre pa za trenerja, ki je v italijanskem nogometu pustil globok pečat.


Najbolj brano