Na Idrijskem so v vrhu po darovanju krvi

Območna organizacija Rdečega križa Idrija je odprla prenovljene, večje prostore, kjer je združila vso dejavnost na enem mestu.

Otvoritev novih prostorov sta  pospremila Žiga Lakner (na fotografiji) in Metka Pavšič.  Foto: Saša Dragoš
Otvoritev novih prostorov sta pospremila Žiga Lakner (na fotografiji) in Metka Pavšič.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Po 64 letih od ustanovitve je RK Idrija dobil prostore, v katerih bo lahko organiziral delo brez gostovanj po Idriji. “To je razkošje, a sočasno nova odgovornost in obveznost. Hvala vsem, v prvi vrsti prostovoljcem in krvodajalcem,” je dejala predsednica Marta Pajer Šemrl. Izpostavila je krvodajalce, ki že vsa leta z darovano krvjo na prebivalca Idrijo in Cerkno ohranjajo v vrhu slovenskih občin. Na drugi strani pa 350 družin in posameznikov, ki jim letno razdelijo 14 ton prehrane in oblačil.

“Prenovo objekta, v katerem smo že oddali osem novih neprofitnih stanovanj, je financirala država. Občina je dodala opremo. Ranljivim si prizadevamo omogočiti dostojno življenje. Smo invalidom prijazna občina, a nas čaka še veliko dela. Za družine v stiski smo odkupili hišo in v njej uredili dve stanovanji. Obe sta oddani,” je dodal župan Bojan Sever.

Sekretarka Tanja Tominc pa je pred podelitvijo priznanj krvodajalcem povedala, da jih je v obeh občinah približno 1700, vsako leto je sto novih. Podelili so 20 priznanj, najvišja za 60-kratno darovanje krvi Andreju Albrehtu, Stanislavu Cornu, Vinku Rijavcu in Jožetu Velikajnetu. Za 70-krat darovano kri ga je dobil Branko Velikajne, za 80-krat pa Gordan Stepančič. Vsi so zagotovili, da bodo kri darovali do dopustnega 65. leta starosti.


Najbolj brano