Zadnji dan za potrjevanje kandidatur za lokalne volitve

Občinske volilne komisije imajo še danes čas za potrditev županskih kandidatur in list kandidatov, ki bodo nastopili na novembrskih lokalnih volitvah. Velika večina jih je to že storila, z izjemo tistih, ki so morale zaradi pritožb zavrnjenih kandidatov počakati še na odločitev upravnega sodišča.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Danes se namreč izteče rok, do katerega morajo občinske volilne komisije preizkusiti zakonitost kandidatur in list kandidatov ter izdati odločbe o njihovi potrditvi oziroma zavrnitvi. Do 2. novembra pa imajo čas, da izžrebajo sezname županskih kandidatov in kandidatnih list ter jih javno objavijo.

Večina občinskih volilnih komisije je županske kandidature in kandidatne liste že potrdila, nekatere pa so morale počakati na odločitev upravnega sodišča. Kandidati in kandidatne liste, ki jih občinske volilne komisije iz različnih razlogov zavrnejo, imajo namreč možnost pritožbe na upravno sodišče, to pa mora odločiti v roku 48 ur. Do petka do 10. ure se je na upravno sodišče skupaj obrnilo 26 pritožnikov.

Na lokalnih volitvah 18. novembra, ki bodo potekale v vseh 212 občinah, se bodo volilci izrekli, kdo bo v naslednjem štiriletnem mandatu vodil občino. Odločali bodo torej o županih in občinskih svetih, hkrati pa bodo v občinah z ustanovljenimi ožjimi deli potekale še volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Po zadnjih podatkih iz spletne aplikacije ministrstva za javno upravo, v katero volilne komisije same sproti vnašajo podatke, se bo na volitvah za župansko funkcijo potegovalo 674 kandidatov, od tega 87 v enajstih mestnih občinah. Kandidatov za člane občinskih svetov je 21.802, od tega se jih bo 4435 potegovalo za sedeže v mestnih svetih. Za mesta v svetih četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti pa je 12.681 kandidatov.


Najbolj brano