V Šempetru upor zdravnikov

Več kot 50 zdravnikov novogoriške bolnišnice se je na skupnem stanovskem zboru že oktobra opredelilo zoper odločitve vodstva bolnišnice, ki je odpovedalo več operacij na oddelku abdominalne kirurgije. Ker opozorila niso zalegla, so se zbrali še enkrat in se tokrat oglasili z javnim pozivom.

Zdravniki vodstvu očitajo neustrezno vodenje in slabo komunikacijo.  Foto: Leo Caharija
Zdravniki vodstvu očitajo neustrezno vodenje in slabo komunikacijo.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI > Informacije izpred meseca dni, da so v ozadju odločitve Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, da - uradno zaradi pomanjkanja medicinskih sester - odpove 31 abdominalnih operacij, globlji in resnejši notranji konflikti, se vse bolj izkazujejo za pravilne.

Že oktobra je zaupnik sindikata Fides v zavodu Silvan Saksida v imenu zdravnikov izrazil dvom v upravičenost in smiselnost nenavadnega ukrepa. Niz očitkov in opozoril o nepravilnostih pa so včeraj zdravniki povzeli v javnem pozivu.

V vodstvu bolnišnice zagotavljajo, da bo s 1. novembrom na ginekologiji in abdominalni kirurgiji medicinskih sester dovolj

Grob in žaljiv način

Oktobra so zdravniki strokovni svet pozvali, naj o prestavljanju operacij, ki je bilo neusklajeno z abdominalnimi kirurgi, ponovno premisli. “Strokovni svet o zadevi ni ponovno razpravljal, sklep ni bil preklican, vodstvo je na tiskovni konferenci zadevo predstavilo parcialno in zavajajoče, sprejeta pa ni bila tudi nobena alternativna rešitev. Zato smo se 11. oktobra zdravniki zopet sestali in na ponovnem zboru izglasovali nezaupnico strokovni direktorici,” navajajo v pismu, pod katerega je poleg Sakside podpisan še lokalni član regijskega odbora Zdravniške zbornice Slovenije Luka Kuštrin, sicer sin bolj znanega dolgoletnega predsednika Fidesa Konrada Kuštrina.

Zdravniki v javnem pozivu ponavljajo, da je bilo prestavljanje operacij grob poseg v strokovno avtonomijo zdravnikov. Poleg tega navajajo, da je predstojnik kirurgije Danijel Bešič Loredan “na grob in žaljiv način ustno predal abdominalnim kirurgom.” To potrjuje govorice, da so na sestankih padale kletvice in težke besede ter da kirurgi nad novim šefom niso navdušeni. Spomnimo: strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler je na izrecno vprašanje PN oktobra odgovorila, da Bešič Loredan uživa podporo kolegov.

22 bolnikov, ki so jih oktobra prenaročili, že ima nove datume operacij, 9 jih bo nove datume dobilo kmalu.

Problematična je po mnenju zdravnikov tudi odločitev, ki je pri javnem predstavljanju razmer v bolnišnici ostala nekako v ozadju. Namreč združitev oddelka abdominalne kirurgije z ginekološkim oddelkom.

Delo zunaj hiše

Zdravnike poleg domnevno avtokratskega odnosa moti tudi, da je “predstojnik kirurške službe v zavodu zaposlen za skrajšan delovni čas in da delo predstojnika v večji meri prepušča trem pooblaščencem.” Opozarjajo še na to, da še vedno niso imenovani predstojniki nekaterih pomembnih oddelkov ter da kljub zagotovilom vodstva o bolj usklajeni komunikaciji prihaja do vedno novih šumov.

Na enem od sestankov naj bi direktor Stanislav Rijavec, denimo, obljubil, da se bodo poslej usklajevali z njimi. Na razporedu dela za november pa so kirurški program abdominalne kirurgije na dan srede v dopoldanskem času podvojili. “Ukrep ni le v nasprotju s prvotno argumentacijo o pomanjkanju negovalnega kadra in zagotavljanju varnosti pacientov, ampak je organizacijsko neustrezen, strokovno nevaren in ponovno neusklajen z abdominalnimi kirurgi,” opozarjajo zdravniki in ocenjujejo, da je način vodenja bolnišnice neustrezen, komunikacija pa nekorektna.

Vodstvo: iščemo rešitve

Pismo je, kot kaže, zaleglo. V odzivu nanj se vodstvo bolnišnice v očitke o nekorektni komunikaciji in žaljivosti sicer ni spuščalo. Pojasnili pa so, da so se odločili ukrep prenaročanja pacientov ustaviti oziroma preklicati. “Z začetkom novembra bo delo na oddelku za abdominalno kirurgijo potekalo nemoteno. Na današnji seji bo članom strokovnega sveta zavoda predlagan predlog preklica sklepa o omejitvi števila operacij na abdominalni kirurgiji,” so sporočili včeraj. 22 pacientom, ki so jih oktobra prenaročili, so že sporočili nov datum operacije: “Za preostalih devet pacientov, katerim smo odpovedali termin operacije v mesecu oktobru, bo vodstvo bolnišnice v dogovoru s kirurgi abdominalnega oddelka poskušalo najti termin operacije najkasneje do 22. decembra.”

Na včerajšnji seji strokovnega sveta je vodstvo predlagalo tudi preklic navodila o združevanju abdominalne kirurgije in ginekologije. Kot so pojasnili, bo “na obeh oddelkih s 1. novembrom zagotovljeno ustrezno število kadra zdravstvene nege, s katerim bo zagotovljeno varno delo”. Za delovna mesta, ki jih na oktobrskem razpisu, s katerim so iskali 24 medicinskih sester, niso zasedli, bodo razpis ponovili v novembru.


Najbolj brano