Ko je - ali pa ni - v središču bolnik

Veliko besed je bilo že izrečenih o tem, kako mora biti v našem zdravstvu v osredju in najpomembnejši bolnik. Kakovostno zdravljenje torej in skrb za bolnikovo zdravje ter počutje. Temu prikimavajo vsi v zdravstvu zaposleni in politiki. Slednji imajo v rokah škarje in platno, v javne bolnišnice imenujejo svoje predstavnike in odločajo o usodi ustanov, njihovih vodjih in vodenju.

Pogosto so zagotovila drugačna od prakse. Večina ustanov in zdravnikov sledi cilju o pomembnosti bolnika. To potrjujejo tudi uspešno in izvrstno opravljeni postopki zdravljenja z množico zadovoljnih pacientov. V naši majhni državi s prav takšnim sistemom zdravstva premoremo tudi peščico vrhunskih strokovnjakov. Ti se občasno s svojimi najnovejšimi načini zdravljenja in odkritji vztrajno vihtijo v sam vrh svetovne medicine.

Tudi v zdravstvu sta dve plati delovanja: dobra, kakovostna, zgledna in ignorantsko vzvišena, samovoljna ter samopašna.

Tudi v zdravstvu sta dve plati delovanja: dobra, kakovostna, zgledna in ignorantsko vzvišena, samovoljna ter samopašna. Zato tudi Primorce zadnja leta obe regionalni bolnišnici na različen način presenečata. Veseli so posodabljanja in vse boljšega poslovanja. Hkrati so osupli nad samovoljo, prestavljanjem operacij in zdrahami. V takšna ekstrema sta se namreč prelevili bolnišnici v Izoli in Šempetru. Prva že peto leto posluje vse bolje. Z ostankom dobička in prihranki se hitro posodablja, ponaša z dobrim delom vseh zaposlenih. Javnosti sporoča, da to počne v dobro bolnikov, ki so v razvojnih programih na prvem mestu.

Zadnje čase nas z neprimernimi dejanji, odločitvami in odnosom do javnosti in bolnih šokira šempetrska bolnišnica, kjer se zapleti kar vrstijo. Začelo se je s samovoljno odpovedjo nekaterih operacij, zdaj vre zaradi slabe komunikacije, nesodelovanja nekaterih vodilnih z zaposlenimi, samovoljnim odrejanjem urnika operacij. Zato se vrstijo pozivi k odstopu strokovne direktorice in zahteve po imenovanju bolje usposobljenih vodilnih. Zbor izkušenih, dobro usposobljenih zdravnikov in zaposleni opozarjajo, da nekaterim vodilnim nista mar varnost in primerno zdravljenje bolnih. Sedanji vrh in nekateri vodilni so, sodeč po dejanjih, nad katerimi se javnost in zaposleni zgražajo, pozabili na najpomembnejše: tam so zaradi bolnikov in skrbi zanje.


Preberite še


Najbolj brano