Tamše bo še svetovalec

Rokometaši Kopra kljub reprezentančnemu premoru niso nič manj dejavni, saj se pospešeno pripravljajo na lov za prepotrebne točke v prvi DRL. Vzdušje je nekoliko zmotila afera s svetovalcem Brankom Tamšetom, nekdanjim trenerjem Celja.

Branko Tamše je bil pet let trener državnih in pokalnih prvakov iz 
Celja. Foto: STA
Branko Tamše je bil pet let trener državnih in pokalnih prvakov iz Celja. Foto: STA

KOPER > Od imenovanja Uroša Rapotca za trenerja so koprski rokometaši dvakrat slavili, edini poraz (32:34) so Primorci doživeli proti Celjanom. A bolj kot tekma je v zadnjih dneh odmevala afera na relaciji Branko Tamše : RK Celje PL, ki so je posredno deležni tudi v RD Koper. Nekdanji trener Celja Tamše namreč svetuje trenerju Rapotcu, na treningu Koprčanov je bil tudi pred tekmo s Celjem.

Tamšeta je poklical že prvi dan

“Kar se dogaja je že smešno. Branka sem poklical prvi dan, ko sem postal trener. Sploh nisem razmišljal, da bomo čez deset dni igrali proti Celju,” za PN pravi trener Kopra Uroš Rapotec, ki se je, kot pravi, na dobrega prijatelja Tamšeta obrnil v veri, da mu bo ta lahko svetoval in pomagal pri njegovih trenerskih začetkih. “Že po zmagi na tekmi proti Hrastniku sem cele dneve visel na telefonu in se pogovarjal s Tamšetom. Pozneje sva se tudi srečala, med drugim enkrat v Ljubljani. Žal mi je, da je to naletelo na take reakcije, a zagotavljam vam, da tako z moje strani, kot RD Koper in Branka Tamšeta ni bilo nobene zle namere. Nihče ne želi škodovati ali delovati proti Celju, kot se v medijih želi prikazati. Tamše bo s Koprom še naprej sodeloval,” pravi koprski trener.

Petkrat državni prvak

RK Celje PL in Branko Tamše sta konec septembra po porazu Celja v Ribnici sporazumno prekinila sodelovanje, ki se je začelo pred slabimi petimi leti. V tem času je Tamšetu s klubom uspelo osvojiti vse domače lovorike (pet pokalov in pet naslovov državnega prvaka) do te sezone. Tamše je v Celje prišel oktobra 2013, ko je najprej zasedel mesto vodje mladinskega pogona, decembra istega leta pa je na mestu glavnega trenerja zamenjal Vladana Matića.

Predsednik kluba Aljoša Bertok poudarja, da je šlo za pomoč priznanega strokovnjaka. “V celotni zgodbi je najbolj presenetljivo to, da obstajajo taki ljudje, kot je Branko Tamše. Nesebično je bil pripravljen deliti nasvete neizkušenemu trenerju. Želim pa poudariti, da ni bilo nič uperjenega proti Celju. Niti za trenutek nisem imel občutka, da bi se Tamše kakorkoli želel maščevati Celjanom,” razlaga Bertok, ki pa se zaveda, da bi bilo bolje drugače pristopiti k zadevi: “Dejstvo je, da nismo ničesar skrivali. Tamše je bil na treningih v dvorani Bonifika, ni se skrival. A če bi vedeli, kaj vse se bo zgodilo, bi tista dva treninga pred Celjem izpustili. A še enkrat poudarjam, Branko Tamše bo, če bo le prost, še naprej pomagal Urošu in fantom.”

Premor za pospešene priprave

Rumeno-modri dvotedenski premor izkoriščajo za dodatne priprave. “Vemo, da je trener zahteven. Počitka ne bo, ampak so pred nami mini priprave. Delamo predvsem na telesni pripravljenosti. Že sama igra, ki jo trener želi, zahteva veliko teka,” je o načrtu dela spregovoril Grega Krečič, ki dodaja: “Obdobje, ki je za nami, je bilo precej stresno, premagovali so nas slabši tekmeci. Čeprav je Rapotčeva vloga zdaj drugačna, ostajamo dobri prijatelji. Odlično se razumemo, to pa je za kemijo v moštvu najpomembneje.”

Aljoša Bertok

predsednik RD Koper

“Če bi vedeli, kaj vse se bo zgodilo, bi tista dva treninga s Tamšetom pred Celjem izpustili.

Čeprav prvenstvenih tekem ne bo do 3. novembra (takrat Koper gostuje v Ormožu), bodo Koprčani ta petek izkoristili za prijateljski obračun s Trstom. Tekma, ki bo ob 20.30 uri v dvorani Bonifika, bo služila kot dodatna podlaga za taktično uigravanje in preverjanje telesne priprave. “Veliko časa posvečamo telesni pripravi, zagotovo pa bosta v ospredju tehnika in taktika. Želimo si biti agresivnejši, imeti hiter prehod v napad in dosegati lahke zadetke,” pravi Rapotec.


Najbolj brano