Kraševec grozil, da bo zastrupil vodo

Zaradi groženj, da bo zastrupil vodohrame, se je v koprskem priporu konec tedna znašel mlajši moški, doma s Komenskega. Na naslove različnih državnih organov je poslal pisma, v katerih naj bi grozil, da bo zastrupil vodo, ki prihaja v domove številnih Primorcev. Koprski kriminalisti naj bi ga po naših podatkih ovadili zaradi kaznivega dejanja terorizma.

Osumljeni Kraševec je v pismih menda grozil, da bo  vodo 
zastrupil z večjo  količino klora.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Osumljeni Kraševec je v pismih menda grozil, da bo vodo zastrupil z večjo količino klora.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Na koprski policijski upravi včeraj popoldne niso odgovorili na naša vprašanja, odgovore so obljubili za danes. Osumljenega 30-letnika so policisti v petek s kazensko ovadbo pripeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča. Državna tožilka iz specializiranega tožilstva, pod okrilje katerega sodijo takšna kazniva dejanja, je zanj predlagala pripor. Preiskovalna sodnica se je s takšnim predlogom strinjala, zato so Kraševca po zaslišanju odpeljali v koprski zapor.

Zagovornik osumljenega je po naših podatkih na takšno odločitev sodišča vložil pritožbo na višje sodišče. Sicer pa naj bi sodišče postavilo izvedenca psihiatrične stroke, ki bo pripravil izvedensko mnenje o njegovem stanju. Osumljeni ima menda zdravstvene težave.

Grozilna pisma pošiljal na različne naslove

Na naslove različnih državnih institucij, med drugim tudi na ministrstva, policijo in druge, naj bi osumljeni 30-letnik pošiljal pisma, v katerih naj bi opozarjal, da vodohrami niso ustrezno zavarovani, da tam ni alarmov ali videonadzorov. Čeprav je bilo iz pisem razbrati grožnje, da bo zastrupil vodo, pa naj bi pisec hkrati napovedal, da ne bo izvrševal kaznivih dejanj. V pismih naj bi omenjal večje količine klora.

Policisti so pri osumljenemu prejšnji teden opravili tudi hišno preiskavo, med katero naj ne bi našli nevarnih snovi oziroma strupov.

V Kopru ena oprostilna in ena obsodilna sodba

Zaradi kaznivega dejanja terorizma so v Sloveniji doslej obravnavali le nekaj primerov. Pred dvema letoma so na sodišču v Kopru tega kaznivega dejanja oprostili takrat 26-letnega študenta veterine iz Gorice, ki je nekdanjemu češkemu ministru Andreju Babišu iz pošte v Grgarju poslal ovojnico, v kateri je bil nevaren živosrebrov klorid. Podobna pisma naj bi dobilo več predstavnikov češke vlade. Sodnica je obtoženega oprostila, ker ni bilo dovolj dokazov, ki bi potrjevali, da je storil kaznivo dejanje terorizma.

Poleti pa so na okrožnem sodišču v Kopru zaradi kaznivega dejanja potovanja v tujino z namenom terorizma obsodili 21-letnega Hrvata, doma iz Poreča. Pod sedežem avtobusa, s katerim se je januarja pripeljal na mejni prehod Dragonja je, spomnimo, skrival imitacijo samomorilnega pasu. Namenjen je bil v Ljubljano, kjer bi na javnem mestu razkril pas. Tam bi z vzklikanjem terorističnih gesel prestrašil ljudi in vprašanje, kako bi se končalo. Če bi uresničil, kar si je zamislil, je vprašanje, ali bi bil še živ. 21-letnik je kaznivo dejanje priznal in obžaloval. Sodnik mu je prisodil tri leta in dva meseca zapora ter mu izrekel še tri leta izgona iz države.


Najbolj brano