V prihodnje se bodo vrtički umaknili stanovanjem

Potem ko je koprska občina lani od Merkurja v stečaju kupila obsežno zemljišče med Hoferjem in Mercatorjem v Olmu, je zdaj te parcele za 1,4 milijona evrov prodala svojemu javnemu stanovanjskemu skladu. Ta v prihodnosti tam načrtuje stanovanjsko gradnjo.

Na tem  zemljišču ob Dolinski cesti v Olmu koprski javni stanovanjski sklad načrtuje stanovanjsko gradnjo.  Foto: Nataša Hlaj
Na tem zemljišču ob Dolinski cesti v Olmu koprski javni stanovanjski sklad načrtuje stanovanjsko gradnjo.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > 27 zemljišč v Olmu je občina pridobila v svojo last z uveljavitvijo predkupne pravice. Nepremičninski kompleks se razteza na skoraj 26.000 kvadratnih metrih ob Dolinski cesti. Že desetletja ga zasedajo lokalni vrtičkarji in tako bo verjetno vse dokler lokacije ne bodo zasedli gradbinci.

Po besedah direktorja stanovanjskega sklada Gorana Malenića imajo na računu denar za ta nepremičninski posel. Nakup se mu tudi sicer zdi finančno primeren, enako lokacija, saj so v bližini že stanovanjske soseske. “Gre za naše dolgoročne načrte. V prihodnosti bi lahko na to območje umestili vsaj 600 stanovanj za mlade in mlade družine, morda tudi oskrbovana stanovanja in dom upokojencev,” napoveduje.

25.499 kvadratnih metrov je veliko zemljišče v Olmu, 1,4 milijona evrov je zanj koprski občini plačal javni stanovanjski sklad.

Čeprav sklad sodi pod okrilje občine, pa jim ta nepremičnin ne bi mogla kar podariti, saj bi bili v takšnem primeru precej bolj omejeni pri snovanju načrtov na tem predelu. Malenić obljublja, da bo najemnina za bodoča stanovanja na tej lokaciji neprofitna. “S tem nepremičninskim projektom ne bomo ustvarjali dobička,” pravi.

V pogodbi, ki sta jo sklenila občina in sklad, med drugim piše, da se sklad obvezuje v petih letih od sprejetja prostorskega načrta za stanovanjski kare med Dolinsko cesto in Ulico Istrskega odreda na tem območju zgraditi stanovanja. Župan je prejšnji mesec podpisal sklep o začetku priprave omenjenega prostorskega načrta, tako da so zadeve šele v začetni fazi.


Najbolj brano