Takoj bi zaposlili 15 sester

205.000 evrov ostanka prihodka je izolska bolnišnica (SBI) ustvarila od januarja do konca letošnjega avgusta. Do konca leta naj bi ta znašal vsaj toliko, morda tudi 400.000 evrov. Med načrti je tudi ureditev prostorov za dializo.

Konec prihodnje pomladi  bodo v izolski bolnišnici uredili nove 
prostore za dializo. Foto: Jasna Arko
Konec prihodnje pomladi bodo v izolski bolnišnici uredili nove prostore za dializo. Foto: Jasna Arko

IZOLA > Že dobra štiri leta je poslovanje SBI pozitivno, z manjšim ostankom prihodkov. To SBI uvršča med redke v državi, ki nima rdečih številk.

Dobro poslovanje, temelj razvoja

Letos je SBI od januarja do avgusta ustvarila 205.000 evrov prihodkov. “Letošnje poslovno leto naj bi sklenili z od 200.000 evrov do 400.000 evrov prihodka,” pravi direktor Radivoj Nardin.

Načrtovani obseg programa akutne bolnišnične obravnave, ki ga plačuje zavarovalnica ZZZS, letos znaša 15.704 primerov, kar je zajeto v letošnjem programu dela in finančnem načrtu SBI. Načrtujejo za 52 milijonov evrov prihodkov ter 51,53 milijona evrov odhodkov. SBI letos ni predvidela dodatnega zadolževanja. Za prihodnje leto načrtujejo približno 52 milijonov evrov prihodkov iz blagajne ZZZS.

Ob tem pa načrtuje tudi ureditev prostorov za dializo na novi, ustreznejši lokaciji. “Dogovorili smo se, kako in kaj, načrti naj bi bili nared do konca leta, zatem sledijo razpisi in začetek del predvidoma marca prihodnje leto,” našteva Nardin.

Poslovanje, realizacijo poslovanja in izvajanje sanacije je včeraj obravnaval sveta SBI. Program sanacije poteka, tako kot v drugih bolnišnicah, z dodeljenim dodatnim denarjem države za pokritje starih nakopičenih dolgov. Zato je morala oblikovati sanacijski načrt s sanacijskim odborom, ki ga vodi Nardin. Ta omenja, da poteka vse po načrtu in ga bodo dosledno izpeljali.

Takoj bi zaposlovali

V programu dela je predvideno tudi dodatno zaposlovanje. Nardin poudarja, da sicer sproti zaposlujejo delavce, ki jih primanjkuje, še najbolj medicinskih sester in delavcev v kuhinji. “Ta hip bi takoj dobilo delo 15 medicinskih sester, a z nekaj izkušnjami,” pravi. “Nujno bi potrebovali tudi usposobljene delavce v kuhinji, ki jih je v Istri težko najti. Po planu zaposlovanja načrtujemo postopoma 50 novih zaposlitev.”


Najbolj brano