Glasovi za oljčno vejico, val in svetilnik

Krajani so med šestimi ponujenimi predlogi za grb Ankarana največ glasov, skoraj enakomerno, naklonili predlogom s podobami oljčne vejice, morskega vala in svetilnika. Kakšen bo grb Ankarana videti v resnici, pa še nihče ne ve.

Zamisli, da bi bili na občinskem grbu oljčna vejica, morski val in 
svetilnik, so krajani Ankarana najbolj naklonjeni.
Zamisli, da bi bili na občinskem grbu oljčna vejica, morski val in svetilnik, so krajani Ankarana najbolj naklonjeni.  

ANKARAN > Ankarančani so oddali 350 glasovnic, ki so jih podpisali z imenom in priimkom, ter izbrali simbole in barve, ki naj bi najbolje predstavljali najmlajšo istrsko občino. O prihodnjih poteh občinskih simbolov pa župan Gregor Strmčnik pravi, da bodo naslednje: podobe izbranih simbolov oljčne vejice, morskega vala in svetilnika ter želje, da bi bili v grbu modra in zelena barva, bodo predali oblikovalcu, ki bo ustvaril grb v skladu s heraldičnimi zakonitostmi. Kdo bo to, uradno še ni znano.

“Vzeli smo si čas za oblikovanje svoje identitete,” tistim, ki menijo, da Ankarančani svoje simbole izbirajo prepočasni, odgovarja Strmčnik.

350 glasovnic o podobi grba so oddali Ankarančani.

Spomnimo, da je ankaranska občina letos javno povabila krajane, naj sodelujejo pri nastajanju okvirne zamisli o občinskih simbolih - grbu in zastavi. Oblikovala je tudi tričlansko komisijo, ki jo je vodil strokovnjak, predsednik Heraldično, genealoško in veksilološkega društva Heraldica Slovenica Aleksander Hribovšek.

V prvem naboru prispelih zamisli je komisija izbrala tri ideje, ki so najbolj ustrezale pravilom heraldike. A s prispelimi zamislimi v občini niso bili povsem zadovoljni, zato so objavili še en razpis, iz pestrega nabora pa sta nastali dve skupini simbolnih predlogov - tista bolj strokovna in druga, ljudska.

“Želimo, da bi Ankaran imel simbol, ki bi bil prepoznaven kjerkoli po svetu. Vsebino občinskih simbolov smo sedaj našli, sledi oblikovanje grba, ki naj bo čim bolj enostaven,” pojasnjuje Hribovšek in dodaja, da bo poslej skrbel le za heraldično pravilnost grba.


Najbolj brano