Maribor ostaja nezaželen gost

Po gostovanju Maribora v športnem parku vse po starem. Vsaj rezultatsko. Gorica je v 13. krogu z 0:3 izgubila tudi drugi medsebojni dvoboj v letošnji sezoni prve slovenske nogometne lige.

Mariborčani (v vijoličastih dresih) so v soboto znova preskočili 
Novogoričane. Foto: Leo Caharija
Mariborčani (v vijoličastih dresih) so v soboto znova preskočili Novogoričane. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Še ena gladka zmaga Mariborčanov pa je bila vse prej kot lahka. Že lep čas ni bila najbolj trofejna slovenska ekipa na gostovanjih v Novi Gorici tako ranljiva kot v soboto. Po tekmi se je trenerju gostov Darku Milaniču upravičeno smejalo. “Vedeli smo, da naš čaka zahteven tekmec, kar se je pokazalo tudi na igrišču. Gorica je bila vse do drugega zadetka v igri. Z njihovim načinom branjenja in hitrimi prehodi v protinapad je vedno težko opraviti. Po daljšem pozitivnem nizu so bili samozavestni, gotovo pa jih je podžgal tudi visok poraz v Mariboru. V prvem polčasu smo bili zbrani in aktivni, v drugem smo si privoščili preveč napak pri prenosu žoge,” je povedal Milanič, ki se je zavedal kočljivosti prvega dvoboja po prvenstvenem premoru.

Nekateri mariborski igralci so delovali upočasnjeno, drugi pa nerazpoloženo. Novogoričani so bili sprva podjetnejši, čeprav so akcije zaključevali še pred kazenskim prostorom. Poskusi Andreja Kotnika in Roka Grudine so bili vse prej kot slabi, a je manjkalo nekaj natančnosti za evrogol. Res pa je, da je bil tudi vratar Jasmin Handanović pozoren. Na drugi strani so gostje zadeli v polno v praktično prvem strelu na novogoriška vrata. Pri tem so Mariborčani spet pokazali kirurško natančnost in sposobnost kaznovanja sleherne napake ali nezbranosti tekmeca. Že videno. Mitja Viler je kot neštetokrat v svoji karieri prodrl po levem boku in s povratno podajo razveselil Aleksa Pihlerja, ki je dosegel prvi ligaški gol v letošnji sezoni.

Gorica : Maribor 0:3 (0:1)

Športni park, gledalcev 1500 sodnik Obrenović (Ljubljana) 5,5. Strelca - 0:1 Pihler (20), 0:2 Mešanović (83), 0:3 Mešanović (90).

Gorica: Sorčan 6, Tomiček 6,5, Lipušček 6, T. Kavčič 6 (od 74. Gulič -), Curk 6, Celcer 6, Kolenc 6, Grudina 6,5, Osuji 6, Kotnik 6,5 (od 85. Džuzdanović -), Filipović 5,5 (od 85. Bužinel -). Trener: Miran Srebrnič.

Maribor: Handanović 6,5, Klinar 6, Ivković 6, Šuler 6, Viler 7, Dervišević 6 (od 71. Vrhovec -), Pihler 7, Hotić 6, Felipe Santos 6 (od 62. Mešanović 7), Tavares 6, Zahović 6 (od 86. Bajde -). Trener: Darko Milanič.

Rumeni kartoni: Kolenc, Lipušček, Celcer; Tavares, Pihler.

Gostitelji so potrebovali nekaj časa, da so strnili vrste, a bi lahko še pred odmorom spet vzpostavili rezultatsko ravnovesje. Škoda, ker Andrija Filipović ni imel svojega strelskega dne, kar se je potrdilo tudi v drugem polčasu, ki so ga Novogoričani odprli bistveno bolj odločno. Izenačujoči gol je visel v zraku. Gostitelji bi ga skoraj gotovo dosegli, če bi v 65. minuti obveljala prvotna odločitev sicer neprepričljivega Radeta Obrenovića.Ljubljančan je že dosodil enajstmetrovko, po posvetovanju s pomočniki pa si je premislil. Kot so pokazali počasni posnetki, pravilno.

So pa odločitev v domačem taboru vseeno pospremili z mešanimi občutki. Bi sodniki enako ukrepali, tudi če bi do podobne akcije prišlo v novogoriškem kazenskem prostoru? “Enajstmetrovke bržkone ni bilo, a čudno, da je šele reakcija mariborske klopi sprožila spremembo sodniške odločitve. V seštevku pa sem zadovoljen s predstavo mojih fantov. Proti tekmecu mariborskega ranga smo si ustvarili dovolj priložnosti, Če bi izenačili, bi verjetno dobili krila in ponujale bi se tudi možnosti za zasuk. Odločila je večja konkretnost tekmeca oziroma izkoristek priložnosti. V končnici smo tvegali, prejeli še dva gola in po prikazanem zabeležili previsok poraz,” je povedal trener Gorice Miran Srebrnič. Menjave, ki so sicer igrale le za pokušino, ga tokrat niso osrečile.

Pri Mariborčanih pa je v končnici na strelski račun tokrat prišel rezervist Jasmin Mešanović, ki je z goloma poskrbel za končnih 0:3. “Odigrali smo najboljšo tekmo letošnje sezone. Razlika je v tem, da je Maribor izkoristil že svojo prvo priložnost, mi pa smo jih zapravljali. Škoda, a v sredo nas že čaka nova pomembna tekma z Muro v pokalu,” je povedal Rok Grudina.


Najbolj brano