Santiago v Vipavskem Križu

Prijatelji poti sv. Jakoba iz Vipavske doline in Zavod Vipavski Križ so včeraj v Vipavskem Križu gostili vseslovensko srečanje slovenskih romarjev, popotnikov in pohodnikov, ki so kdaj hodili ali kolesarili po svetovno znani romarski poti, Jakobovi poti ali El Camino de Santiago, do kraja Santiago de Compostela na severovzhodu Španije, kjer je grob sv. Jakoba ali Jakoba Velikega.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKI KRIŽ > V Vipavskem Križu se jih je zbralo približno 200. Po romarski maši v samostanski cerkvi so si ogledali kapucinski samostan sv. Frančiška z znamenito knjižnico, nato pa so jih gostitelji popeljali na letos odprto krožno pot okoli Vipavskega Križa.

Srečanja so se med drugimi udeležili tudi promotorji Camina, ustanovitelja Društva prijateljev poti sv. Jakoba Marjeta in Metodij Rigler, Staša Lepej, Ivan Gričnik in Rado Sluga. Številni udeleženci srečanja so Camino, v eni ali več različicah, prehodili že večkrat, tisti, ki so 800 kilometrov dolgo razdaljo oziroma njene krajše odseke prehodili enkrat, pa so prepričani, da se bodo tja še podali.

Včerajšnje druženje so si popestrili s predstavitvijo in z izborom najboljših fotografij s francoske različice poti. “Camino združuje ljudi in danes smo se tukaj zbrali slovenski romarji in popotniki po poti Camino. Mislili smo, da nas bo približno 50 do 100, pa nas je skoraj 200. Camino je posebno doživetje, tudi sam sem že štirikrat obiskal to pot, kdor enkrat to preizkusi, preizkusi samega sebe. To je darilo, ki si ga daš in ki ga v življenju nikoli ne pozabiš,” je v imenu vipavskih “jakobčkov” povedal Ljubo Žgavc iz Zavoda Vipavski Križ.


Najbolj brano